FTF-A: Kære politikere - I leger med dagpengeilden

DEBAT: Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, at det som arbejdsgiver er nemt at hyre og fyre, hvis ikke man som arbejdstager er sikret en rimelig dagpengeydelse, hvis man mister sit arbejde. Det skriver Ghita Parry, formand for FTF-A.

Af Ghita Parry
Formand for FTF-A

Igennem 10 år har skiftende regeringer kontinuerligt forringet dagpengesystemet. I frisk erindring er dagpengereformen, som halverede dagpengeperioden fra fire til to år og fordoblede genoptjeningskravet fra et halvt til et helt års arbejde.

Men ud over dagpengereformen er der en række andre forringelser som til sammen betyder, at værdien af ét års dagpenge i dag er blevet reduceret til, hvad der svarede til godt 10 måneders dagpenge for ti år siden. Det viser en helt ny analyse lavet af AK-Samvirke, som er a-kassernes brancheorganisation.

Den danske model kan brase sammen
Forringelse på forringelse – senest med regeringens nu måske skrinlagte 2025-plan – skaber usikkerhed om dagpengesystemets værdi hos vores medlemmer. Fordi hvis man fra politisk side bliver ved at gøre dagpengenes værdi mindre, så får vi sværere og sværere ved at få de næste generationer til at forsikre sig i en a-kasse.

Konsekvensen er, at den danske model, som vi kender den, risikerer at brase sammen. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, at det som arbejdsgiver er nemt at hyre og fyre, hvis ikke man som arbejdstager er sikret en rimelig dagpengeydelse, hvis man mister sit arbejde.

Det er og bliver ganske enkelt en for dårlig forretning for den enkelte.

Vi skal have en attraktiv arbejdsløshedsforsikring
Vi har stadig et af verdens mest velfungerende arbejdsmarkeder. Men en vigtig forudsætning for det er en sund forsikringsordning, som er attraktiv nok til, at størstedelen af den beskæftigede befolkning ønsker at benytte sig af den.

I dag er 7 ud af 10 medlem af en a-kasse, men hvis vores politikere bliver ved med at lege med dagpengeilden, er jeg ikke i tvivl om, at andelen i de kommende år vil falde.

Jeg kan derfor kun opfordre Christiansborg til gøre vores arbejdsløshedsforsikringssystem mere attraktivt i stedet for blive ved med at pille sten for sten ud af det fundament, som i over 100 år har skabt vigtige betingelser for vækst, sikkerhed og fremgang på det danske arbejdsmarked.

Forrige artikel PFA: Fleksibel tilbagetrækning som en del af OK17 PFA: Fleksibel tilbagetrækning som en del af OK17 Næste artikel Dansk Erhverv og HK: Der er også brug for videnscentre for handel og service Dansk Erhverv og HK: Der er også brug for videnscentre for handel og service