FTFa: Stop truslerne og lad os få ro på dagpengeområdet

DEBAT: Man kan ikke blive ved med at skære i dagpengesystemet og tro, at det ikke får konsekvenser for vores unikke flexicurity-model, skriver formand for a-kassen FTFa Ghita Parry.

Af Ghita Parry
Formand for a-kassen FTFa

To millioner danskere har valgt at forsikre sig, så de kan få dagpenge, hvis de en dag mister deres job. Det giver dem økonomisk tryghed, indtil de igen finder fodfæste på arbejdsmarkedet. Det er ansvarligt.

Rasler med sparekniven
Desværre deler skiftende regeringer ikke den ansvarlighed, når de gang på gang hvæsser kniven og retter sparebrillerne mod dagpengesystemet. Senest den 10. november, hvor regeringen – ifølge Weekendavisen – spekulerede i at gå på rovhugst i danskernes dagpenge for at finansiere regeringens nye erhvervspakke.

Ifølge det lækkede dokument var sparekniven denne gang rettet mod blandt andet de nyuddannede ledige, som ifølge Weekendavisen skulle have en karensperiode på fire måneder, inden de kunne få dagpenge. I dag er karensperioden på én måned for nyuddannede, der melder sig ind i a-kassen senest 14 dage efter deres sidste eksamen.

Også seniorjobordningen skulle rundbarberes, hvor lønnen skulle ned på dagpengesatsen. Efter voldsomme protester droppede regeringen heldigvis at finansiere bedre vilkår for aktiehandel med endnu en forringelse af dagpengene.

En evig kilde til nedskæring
I den nordiske mytologi levede grisen Særimner ude i køkkenet i Valhal. Grisen var fortryllet og hver gang kokken skar en luns kød fra siden, voksede kødet straks ud igen, og dermed kunne grisen brødføde hele Valhal. De senere års voldsomme angreb på dagpengesystemet, de løbende trusler og overvejelser om nye forringelser, gør, at jeg har en stigende mistanke om, at vores politikere ser dagpengesystemet som en slags Særimner. En gris, de løbende kan skære lunser af, uden det har nogen betydning.

Men det har det. Resultatet er, at dagpengesystemet risikerer at blive så afpillet, at færre og færre har et incitament til at forsikre sig. Dagpengeperioden er allerede halveret, genoptjeningskravet fordoblet og en lang række større og mindre lunser er i de senere år skåret af dagpengegrisen. 

Selvmodsigelser fra statsministeren
Derfor står jeg noget forundret tilbage, når vores statsminister helt aktuelt hylder den danske flexicurity-model i det internationale medie Politico, samtidig med at man rasler med dagpengesablen for at finansiere en erhvervspakke.

I FTFa tror vi på, at medlemmerne hellere vil have job end dagpenge. Men hvis medlemmer skal hurtigt videre i arbejde, kræver det en velsmurt flexicurity-maskine, hvor trygheden ikke er skåret væk.

Så kære regering, stop truslerne om at skære i danskernes dagpenge og lad os få ro på dagpengeområdet, så vi sammen kan værne om vores unikke flexicurity-model.

Forrige artikel Debat: Danmark halter efter nabolande på efteruddannelse Debat: Danmark halter efter nabolande på efteruddannelse Næste artikel 3F: EU’s sociale søjle kan blive en milepæl 3F: EU’s sociale søjle kan blive en milepæl