Debat

Fysioterapeuter: Dagpenge-regning til nyuddannede er uretfærdig

DEBAT: De nyuddannede kommer til at betale prisen for det nye dagpengesystem, og det er usympatisk, skriver formand for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht. Særligt når politikerne hæver optaget på uddannelserne uden blik for arbejdsløsheden, påpeger hun.

Tina Lambrecht er formand for Danske Fysioterapeuter, og selvom hun kan finde enkelte lyspunkter i Dagpengekommisionens anbefalinger, er hun ikke begejstret for fremtidsudsigterne.
Tina Lambrecht er formand for Danske Fysioterapeuter, og selvom hun kan finde enkelte lyspunkter i Dagpengekommisionens anbefalinger, er hun ikke begejstret for fremtidsudsigterne.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tina Lambrecht
Formand for Danske Fysioterapeuter

Lavere dagpenge til nyuddannede er en central del af den aftale om dagpenge, som regeringen har indgået med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Ifølge aftalen vil nyuddannede uden børn få 1.900 kroner mindre om måneden før skat. Det er mange penge – især for en nyuddannet. Faktisk betyder det, at en ledig nyuddannet fremover vil få barberet 13 procent af sin indtægt.

Det er uretfærdigt, at de nyuddannede skal betale prisen for at genoprette dagpengesystemet. For der er intet, de hellere vil end at finde et arbejde. Samtidig vil det fortsat kræve tre måneders arbejde på fuld tid for at komme op på en normal sats.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Vi kan se blandt vores medlemmer, at stadig flere nyuddannede starter i korte vikariater. Det betyder, at selvom de tager det arbejde, der er, så kan der gå lang tid, før de kan få en normal dagpengesats i de perioder, de er ledige. A-kasserne er en vigtig brik i den måde, vores arbejdsmarked virker på. De stramninger, forligspartierne nu lægger op til, vil gøre systemet markant mindre attraktivt for de unge – og dermed øge risikoen for, de vælger a-kassen fra.

Uddanner for mange
Samtidig giver stramningerne særlige udfordringer for vores nyuddannede medlemmer, fordi optaget på fysioterapeut-uddannelsen er cirka 30 procent for højt. Det betyder, at mange nyuddannede skal søge bredt og længe for at finde arbejde inden for fysioterapien, hvis det da overhovedet lykkes.

Det er uretfærdigt, at de nyuddannede skal betale prisen for at genoprette dagpengesystemet. For der er intet, de hellere vil end at finde et arbejde.

Tina Lambrecht
Formand for Danske Fysioterapeuter

Vi har i årevis påpeget over for Uddannelses- og Forskningsministeriet, at det var en dårlig ide at hæve optaget. Alligevel har man med åbne øjne valgt at uddanne alt for mange – og nu vil man ovenikøbet straffe dem, der har svært ved at finde arbejde, ved at sænke dimittend-satsen. Det er decideret usympatisk.

Set herfra fylder det dårlige mest i aftalen. Men der er også lyspunkter, især at det bliver lettere at genoptjene retten til dagpenge. Dagpengene skal være et sikkerhedsnet – også for dem, der i en periode af deres arbejdsliv kun kan få vikariater eller andre korte ansættelser. Derfor er det et klart skridt i den rigtige retning. Men det nytter ikke noget at lade de nyuddannede betale prisen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tina Lambrecht

Fhv. formand, Danske Fysioterapeuter
fysioterapeut (Ergo- og fysioterapeutskolen Aalborg 1995), diplom i ledelse & økonomi, UCN Erhverv 2020, Strategisk Lederskab, CLAVIS 2016, Chairman Degree, Board Governance 2012

0:000:00