HK Handel: Danmark rammes af manglende bagatelgrænse på moms

DEBAT: Internethandlen stiger kraftigt i disse år, og internethandlen er kommet for at blive. Men den store svindel med moms giver unfair konkurrence for danske netvirksomheden, skriver formanden for HK Handel.

Af Per Tønnesen
Formand for HK Handel 

Danmark er historisk set en handelsnation, og det skal vi blive ved med at være. Derfor er det godt at opleve, at det velkendte snyd med momsen fra internationale postpakker nu også har fået en politisk interesse.

Det glæder derfor HK Handel, at vi i P4 torsdag morgen kunne erfare, at Kathrine Olldag fra Radikale Venstre vil prioritere denne dagsorden i 2020. 

Fra HK Handels side har vi tidligere ad flere omgange gjort opmærksom på den svindel, der åbenlyst foregår, og det er flere gange påpeget, at sikres der ikke en fair konkurrence inden for nethandlen, vil det være en direkte trussel mod danske nethandelsbutikker.

Momssvindel er unfair konkurrence
18. december kunne Skattestyrelsen offentliggøre en rapport om en målrettet momskontrol af udenlandske netbutikker.

167 EU baserede internetvirksomheder, som ikke var momsregistrerede i Danmark, blev undersøgt, og 94 af dem har haft så stor omsætning i Danmark, at de tilsammen nu har modtaget en regning på sammenlagt 82 millioner kroner. 

Som formand for HK Handel ser jeg flere aspekter i dette.

Dels arbejder vi hver eneste dag på at sikre og udvikle danske arbejdspladser, derfor er det vigtigt, at de danske netbutikker sikres samme vilkår i konkurrencen som andre netbutikker uden for Danmarks grænser.

Hvis nogen kan slippe for at skulle betale moms i Danmark, sikres der ikke fair konkurrenceforhold.

Et andet aspekt er, at vi i HK Handel er meget overraskede over, at der ikke er større fokus på kontrol af – og afskaffelse af momsbagatelgrænsen i en tid, hvor svindel og snyd med offentlige midler er i fokus.

Den seneste kontrol fra Skattestyrelsen indbragte 82 millioner kroner, og der viste sig, som HK Handel flere gange har påpeget, en udbredt snyd med manglende betaling af moms i forhold til internationale pakker, der krydser landets grænser.

Danmark skal fortsat være handelsnation
Internethandlen stiger kraftigt i disse år, og internethandlen er kommet for at blive. Det betyder, at gøres der ikke noget nu, så vil denne svindel med moms stige i omfang.

Skattestyrelsens nylige kontrol viser med al tydelighed, at der foregår en udbredt svindel med moms.

Derfor er der et behov for handling nu, det har vi alle et ansvar for – både af hensyn til vores fællesskab, vores handelsvirksomheder og medarbejderne i dem, men også for at sikre et tilstrækkeligt fundament for at kunne udvikle vores samfund de kommende år.

En stor del af vores fællesskab bygger netop på, at Danmark er en handelsnation, det skal vi fortsat være – men vi skal konkurrere på lige vilkår, og det bør vores politikere sikre sker – ikke i morgen – men i dag. 

Forrige artikel KL og DLF: Der er lagt et grundlag for et godt samarbejde til foråret KL og DLF: Der er lagt et grundlag for et godt samarbejde til foråret Næste artikel Kommunalpolitiker: Kontanthjælp skal ikke være en varig løsning Kommunalpolitiker: Kontanthjælp skal ikke være en varig løsning
Arbejdstilsynet får ny direktør

Arbejdstilsynet får ny direktør

NAVNE: Sine Frederiksen bliver ny direktør i Arbejdstilsynet. Hun kommer fra en stilling som afdelingschef i Beskæftigelsesministeriets departement.