Debat

HKKF: DF lytter ikke i sag om stavnsbinding af ansatte i forsvaret

DEBAT: Tidligere ansatte i forsvaret skal ifølge et nyt lovforslag kunne genindkaldes i op til 36 måneder, hvis det vurderes nødvendigt. Det er en ekstremt indgribende lov, mener Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Det er kritisabelt, at lovforslaget om genindkaldelse rækker langt ud over situationer, hvor Danmark er ved at blive invaderet, mener Flemming Vinther.
Det er kritisabelt, at lovforslaget om genindkaldelse rækker langt ud over situationer, hvor Danmark er ved at blive invaderet, mener Flemming Vinther.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Vinther
Formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening

I Altinget mandag affejer Dansk Folkeparti blankt vores indvendinger mod et lovforslag, der vil betyde, at tidligere ansatte i forsvaret kan blive indkaldt til at forrette tjeneste i op til 36 måneder, indtil de når pensionsalderen.

Forsvarsordfører Jeppe Jakobsen (DF) påstår, at forslaget alene handler om, at: ”Hvis staten er ved at blive invaderet af en anden nation, så forbeholder staten sig retten til at udnytte de (tidligere ansattes, red.) kompetencer for at sikre sig statens overlevelse.”

Lytter ikke
Det er tydeligt, at Jeppe Jakobsen ikke har lyttet til vores indvendinger. Eller også har han bare ikke forstået det, vi har sagt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Lidt bedre går det for forsvarsordfører Bjarne Laustsen (S). I Altingets artikel citeres han for, at han har haft nogle bekymringer, men har ladet sig overbevise af svar fra forsvarsministeren. Helt overbevist har han måske alligevel ikke været, for under tirsdagens andenbehandling af forslaget opfordrede han ministeren til at præcisere, at lovforslagets bemyndigelse til genindkaldelse ikke kan tages i brug i tilfælde af terror.

Dermed rammer han ned i det helt centrale i HKKF's indvendinger mod lovforslaget.

Det er tydeligt, at Jeppe Jakobsen og Bjarne Laustsen ikke har lyttet til vores indvendinger. Eller også har de bare ikke forstået det, vi har sagt.

Flemming Vinther
Formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening

Jeg gentager, at jeg ikke et sekund er i tvivl om, at vores tidligere og nuværende medlemmer nok skal være der og kæmpe for fædrelandet, hvis fjenden står ved grænsen. Alle vores medlemmer har bevist, at de stiller op, når der er behov.

Men lovforslaget rækker langt, langt videre end til en situation, hvor landet er ved at blive invaderet af en fremmed magt.

Lovforslaget giver den til enhver tid siddende forsvarsminister bemyndigelse til i tilfælde af for eksempel et terrorangreb at indkalde tidligere ansatte i op til 36 måneder, hvis han vurderer, at forsvarets faste folk ikke kan løse opgaven.

Ingen afklaring af vilkår
Det står direkte i fremsættelsen af lovforslaget, at det handler om at styrke forsvarets evne til at mobilisere i krise og krig, og at konsekvenserne af klimaforandringerne og den fortsat alvorlige terrortrussel betyder, at det er relevant at styrke det samlede beredskab.

Så der er ikke kun tale om en situation, hvor fjenden står ved grænsen. Der er tale om en situation, hvor ministeren vurderer, at der er behov for en indsats, som ikke kan klares af forsvarets nuværende ansatte.

Og der er tale om, at det kan ske, uden at der er en afklaring af vilkår. For eksempel ret til tilbagevenden til civil arbejdsgiver, muligheden for at sige fra og øvrige forhold.

Vi hører, at det ”aldrig vil ske”. Til det må vi bare i al stilfærdighed fremhæve, at for fem år siden var der ikke mange, der troede på, at danske soldater ville blive sendt på gaden for at løse terrorrelaterede opgaver, som politiet ikke havde ressourcer til.

Men det blev de, og det er nu en fast opgave for forsvaret. Det bør mane til eftertanke, ikke mindst for dem, der nu erklærer sig klar til at vedtage en ekstremt indgribende lov, der minder om en stavnsbinding af mennesker, der har været ansat i forsvaret i kortere eller længere tid.

Det kan godt være, at den siddende minister forsikrer om, at han kun vil anvende loven, hvis fjenden står ved grænsen. Men teksten i lovforslaget giver både ham og fremtidige forsvarsministre mulighed for en langt videre udnyttelse af muligheden for genindkaldelse. Og det er den mulighed, vi er dybt bekymrede over at gøre til lov.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

0:000:00