Højeste antal kontanthjælpsmodtagere siden krisens begyndelse

KONTANTHJÆLP: Antallet af kontanthjælpsmodtagere når nye højder. En ny opgørelse fra Danmarks Statistik fastslår, at over 180.000 personer modtog kontanthjælp eller lignende ydelser i marts. Arbejdsmarkedsforsker efterlyser mere tillid og mindre kontrol.
Antallet af kontanthjælpsmodtagere topper på ny. Professor Henning Jørgensen efterlyser større tillid i aktiveringen af de ledige.
Antallet af kontanthjælpsmodtagere topper på ny. Professor Henning Jørgensen efterlyser større tillid i aktiveringen af de ledige.

Den nuvæende model har indtil videre ikke givet resultater. Det, der er brug for, er mere tillid til de ledige.

Henning Jørgensen
Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet
Selvom fokusset på at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde eller uddannelse har stået centralt på den politiske dagsorden, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at antallet af kontanthjælpsmodtagere er steget med 15.000 i løbet af det seneste år.

Stigningen skyldes især de ikke-aktiverede kontanthjælpsmodtagere, som siden marts sidste år er steget med otte procent. Samtidig er antallet af aktiverede kontanthjælpsmodtagere faldet i samme periode. Arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, kalder tendensen for et politisk problem, som sætter spørgsmålstegn ved jobcentrenes evne til at aktivere de ledige.

"Disse tal skal betragtes som et alvorligt slag for regeringens beskæftigelsesindsats, og især for regeringens linje med flere sanktioner og mere kontrol. Selv om regeringen har intentioner om at aktivere kontanthjælpsmodtagerne, ser det ikke ud til, at de enkelte jobcentre formår at løse opgaven," siger Henning Jørgensen.

En del af forklaringen på stigningen i kontanthjælpsmodtagere kan findes i halveringen af dagpengene, som ifølge opgørelsen fra Danmarks Statistik i marts havde skubbet over 7.000 personer over i offentlig forsørgelse i form af den nye uddannelseshjælp. Dermed skyldes halvdelen af stigningen, at dagpengeperioden er nedsat til to år.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00