Debat

Indsatsen for de ledige er ikke et nulsums-spil

DEBAT: En forbedret beskæftigelsesindsats for de lavtuddannede ledige må ikke ske på bekostning af de højtuddannede, skriver Morten Thiessen, formand for Ingeniørforeningens Arbejdsmarkedsudvalg.
David Vestergaard Eriksen

Universitetspraktikant fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet. Researcher på Altinget | Christiansborg, Altinget | Arbejdsmarked samt Altinget | By & Bolig.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Thiessen
Formand for Ingeniørforeningens Arbejdsmarkedsudvalg

Der bliver varmet op til anbefalingerne fra Koch-udvalget, der er varslet til at komme i december. Blandt andet fra LO og DA, der begge har sagt, de ikke synes, højtuddannede skal prioriteres i den fremtidige indsats, der skal få ledige i beskæftigelse.

Det gælder både i forhold til adgang til kompetenceudvikling og i forhold til en professionaliseret indsats i jobcentrene med særligt fokus på de højtuddannede. Det er et ensidigt synspunkt, som IDA er uenig i!

Vi er helt med på, at LO skal sikre sine medlemmer den bedst mulige indsats. Og her er alle vist enige om, at vi skal løfte de ledige uden eller med kun lidt uddannelse. Men hvis det skal ske ved at hindre andre faggruppers adgang til kompetenceløft og muligheder for at udnytte deres kompetencer bedst muligt, har LO misforstået opgaven.

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten og send dit indlæg til redaktør af Altinget | Arbejdsmarked Jørgen Skadhede på [email protected]

Al erfaring viser, at højtuddannede bidrager til at udvikle virksomhederne og skabe job – også til LO's medlemmer.

Desuden tjener DA ikke sine medlemmers interesser, når de på Altinget.dk for nylig giver udtryk for, at der ikke "skal føres særlige beskæftigelsespolitikker for akademikere eller andre grupper". 

Opgaven går på at gøre hele job-kagen større, og så må man lægge indsatsen, hvor den giver størst resultater, og ikke hvor arbejdsmarkedets dinosaurer tror, de har vundet hævd på at spilde ressourcerne. Disse gammeldags synspunkter har allerede fejlet i årtier.

Morten Thiessen
Formand for Ingeniørforeningens Arbejdsmarkedsudvalg

Hele job-kagen skal gøres større
Allerede nu har flere virksomheder svært ved at rekruttere ingeniører med de rette kompetencer. De virksomheder vil sikkert sætte pris på en beskæftigelsesindsats, hvor der er bedre muligheder for at få udbud og efterspørgsel til at passe sammen.

Og nej, midlerne til indsatsen er ikke ubegrænsede, men der er ikke tale om et nulsums-spil, hvor den ene kun kan vinde på den andens bekostning. Opgaven går på at gøre hele job-kagen større, og så må man lægge indsatsen, hvor den giver størst resultat, og ikke hvor arbejdsmarkedets dinosaurer tror, de har vundet hævd på at spilde ressourcerne.

Disse gammeldags synspunkter har allerede fejlet i årtier, og der er ingen grund til at gentage skandalen. Vejen til bedre konkurrenceevne og flere jobs til alle grupper går over en målrettet indsats for de, der har det største potetiale for at skabe merværdi, og det er typisk akademikerne. Alt andet er reaktionær misundelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00