Debat

Karsten Hønge: Arbejdsgivere overholder ikke arbejdsskadeloven

DEBAT: Alt for mange arbejdsgivere forsømmer at anmelde arbejdsskader, mens de arbejdsskader, der bliver anmeldt, har alt for lang sagsbehandlingstid. Alt i alt er vilkårene for arbejdsskaderamte for dårlige. Det skal ændres, skriver Karsten Hønge (SF).

Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Karsten Hønge (SF)
Politisk ordfører

73.000 arbejdsulykker på danske arbejdspladser er siden 2003 ikke blevet anmeldt af arbejdsgiveren, selv om det er dennes pligt at gøre netop dette. Der findes mange søforklaringer fra arbejdsgiverne omkring, hvorfor så stort et antal ulykker ikke anmeldes retmæssigt. Vi skal have firmaerne til at rette ind, så de følger loven. 

Anmeldelse er afgørende for den enkelte
For at man senere eventuelt kan få anerkendt en arbejdsskade, er det afgørende for medarbejderen, at ulykken anmeldes. Sammen med Enhedslisten har jeg indkaldt beskæftigelsesministeren i samråd om arbejdsgivernes forsømmelser. Jeg ser frem til at høre, hvad Troels Lund Poulsen vil sætte i gang for at rette op på denne helt uholdbare situation. 

En medarbejder, der passer sit arbejde og bliver udsat for en arbejdsulykke, skal trygt kunne regne med, at virksomheden overholder loven. Medarbejderen skal bruge sine kræfter på at komme oven på igen og bør ikke samtidig skulle kæmpe for at få anmeldt sin arbejdsskade til de rette myndigheder. Det kan vi simpelthen ikke byde folk. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

SF har tidligere foreslået at fordoble bøderne til de virksomheder, der ikke kan finde ud af at leve op til deres ansvar og overholde loven. Her og nu er der brug for, at virksomhederne retter ind og anmelder alle arbejdsulykker. Skrappere sanktioner er derfor nødvendige, og det er min erfaring, at virksomhederne har respekt for højere bøder.

Sagsbehandlingstiden er for lang
Når arbejdsulykken er sket, er første skridt, at arbejdsgiveren anmelder den. Dernæst følger selve sagsbehandlingen, som Arbejdsmarkedets Erhvervssikring står for, og den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er i dag over to år. Det er ofte komplicerede sager, hvor flere fagpersoner skal inddrages i vurderingerne, men det er alt for lang tid at gå i utryghed.

Medarbejderen skal bruge sine kræfter på at komme oven på igen og bør ikke samtidig skulle kæmpe for at få anmeldt sin arbejdsskade til de rette myndigheder. Det kan vi simpelthen ikke byde folk. 

Karsten Hønge (SF)
Politisk ordfører

Det kan ikke være rigtigt, at man skal gå i usikkerhed og utryghed i meget lang tid, blot fordi man har passet sit arbejde og har været udsat for en arbejdsulykke. Udover at det kan give store økonomiske udfordringer for den enkelte, så medfører det også store psykiske belastninger, at man som skadesramt skal gå i uvished om sin sag i mere end to år.

Den enkelte har i forvejen rigeligt at kæmpe med. Sagsbehandlingstiden for arbejdsskader skal reduceres kraftigt, og det kan kun gå for langsomt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

0:000:00