Kommentar af 
Roger Buch

Kommunernes mangel på arbejdskraft er lige så stor som byggebranchens

Kommunalvalg er fyldt med gyldne løfter. Men løfterne kan ikke indfries, fordi kommunerne er ramt af en uoverstigelig barriere: manglen på arbejdskraft. De har lige så store problemer med rekruttering som byggebranchen. Det bør være prioritet nummer et, skriver Roger Buch.

Rekrutteringssituationen for kommunerne er lige så umulig som for firmaerne i byggebranchen, skriver Roger Buch.
Rekrutteringssituationen for kommunerne er lige så umulig som for firmaerne i byggebranchen, skriver Roger Buch.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Roger Buch
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kommunalvalg er mere fremadskuende end folketingsvalg, som ofte indeholder mange slagsmål om de seneste års fejltagelser og manglende initiativer.

Regeringen får stor kritik under folketingsvalget: Hvorfor gjorde regeringen ikke noget ved dét problem? Hvorfor holdt regeringen ikke dét valgløfte? Eller hvorfor begik regeringen den store fejl?

Regeringen afviser så kritikken eller svarer igen, at den forrige regering havde skabt problemet, eller heller ikke gjorde noget ved det. Altså en masse skuen bagud.

Sådan er det ikke ved kommunalvalg. Her dominerede derimod gyldne løfter for fremtiden. Kommunale valgprogrammer, valgannoncer og vælgermøder flyder over med fremtidige gaver, forbedringer og kvalitetsløft. Virkeligheden er imidlertid, at to begrænsninger stort set udelukker indfrielse af valgløfterne.

Antallet af varme og kolde hænder står stille

For det første har statslig styring og budgetlov, samt selvvalgt mådehold i kommunerne, betydet at kommunerne i en lang årrække ikke har øget antallet af medarbejdere.

Som det ses i tabellen nedenfor skete der under den økonomiske krise en kraftig opbremsning, hvor kommunerne på grund af dårlig økonomi nedbragte antallet af ansatte med 35.000 fuldtidsstillinger. Siden har antallet ligget stabilt. I staten og regionerne har tendensen været anderledes: cirka 10.000 flere fuldtidsansatte hvert sted.

Artiklen fortsætter under grafen.

Desværre har kommunernes opgaver ikke stået stille. Fra 2008 er der blevet 375.000 eller næsten syv procent flere borgere, men altså færre ansatte i kommunerne.

Antallet af ældre er vokset med 300.000 fra cirka 800.000 til 1.100.000. Klimatilpasning, flere handicappede, flere flygtninge i perioden 2014-2016 er blot et udpluk af voksende opgaver.

Eneste markante lettelse af opgaverne er et fald i antallet af børn og unge på 60.000-70.000, og i 2021 et historisk lavt antal borgere på kontanthjælp – det sidste dog til størst aflastning for statskassen og ikke kommunernes økonomi. Kommunerne har altså ikke flere hænder – kolde som varme – at gøre godt med og samtidig er mange både nye og gamle opgaver vokset, blevet mere komplicerede og dyrere at løse.

Rekruttering bliver mere og mere umuligt

Og skulle kommunerne så i de kommende år få mulighed for eller ønske om at ansætte flere pædagoger, sosu’er eller sygeplejersker støder kommunalpolitikerne ind i problemerne med at finde kvalificeret arbejdskraft.

Valgkampen er domineret af løfter om mere velfærd, mere til de ældre og mere til børnene. Løfterne er mere hule end sædvanlig. De er lodret umulige.

Roger Buch
Centerleder, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Rekrutteringssituationen for kommunerne er lige så umulig som for firmaerne i byggebranchen.

I den seneste opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering i september var andelen af forgæves rekrutteringsforsøg for pædagoger 32 procent, social- og sundhedshjælper 44 procent, sygeplejerske 47 procent og social- og sundhedsassistent 48 procent helt på niveau med maler 43 procent, tømrer 35 procent og murer 39 procent.

Løfterne er lodret umulige

Kommunalpolitikerne gør derfor klogt i at være meget varsomme med valgløfterne ved kommunalvalget. I de kommende år vil antallet af børn i både daginstitutioner og skoler vokse. Antallet af ældre vil i løbet af 10 år vokse med næsten 200.000. Klimatilpasningen skal også fortsættes. Antallet af handicappede vil fortsætte med at stige. Opgaverne står i kø.

På den anden side vil både pengene og antallet af medarbejdere efter alt at dømme være uforandret – i bedste fald. For de store årgange, som nu går på pension, går også på pension fra kommunale jobs. Løsningen på rekrutteringsproblemet er at få de sidste små grupper ud på arbejdsmarkedet.

Men Danmark har i forvejen en meget høj erhvervsfrekvens på 75-80 pct., hvilket er en af de højeste i Europa. Der kan skubbes lidt flere ud på arbejdsmarkedet, og nogle kan blive længere på arbejdsmarkedet, men i det lange løb bliver indvandring formentlig den eneste løsning.

Rekrutteringsproblemerne spiller imidlertid en meget ringe rolle i valgkampen frem mod kommunalvalget 16. november. Som sædvanligt er valgkampen domineret af løfter om mere velfærd, mere til de ældre og mere til børnene. Løfterne er mere hule end sædvanlig. De er lodret umulige.

Kommunalvalg er ikke så meget et opgør om fortidens synder som folketingsvalg. Dét er meget positivt. Men ved kommunalvalget er der brug for, at kommunalpolitikerne kigger ekstra langt fremad – og tager de realistiske briller på. Det betyder i det store hele, at valgløfterne bør droppes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Roger Buch

Centerleder, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
ph.d. (SDU. 1996), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00