Debat

Frisør- og serviceforbund: Forældet lovgivning anerkender ikke frisørers arbejdsskader

Frisører kan på trods af hårdt fysisk arbejde ikke få anerkendt deres arbejdsskader, fordi arbejdsskadesystemet er forældet. Regeringens nyligt indgåede arbejdsmiljøaftale giver dog håb for fremtidig anerkendelse af frisørers arbejdsskader, skriver Lone Frost og John Nielsen.

Frisørfaget er en af brancherne med hårdest fysisk arbejde, men Dansk Frisør- og Kosmetikerforbund har stadig til gode at se den første anerkendelse af en arbejdsskade på muskel og skelet, skriver Lone Frost og John Nielsen.
Frisørfaget er en af brancherne med hårdest fysisk arbejde, men Dansk Frisør- og Kosmetikerforbund har stadig til gode at se den første anerkendelse af en arbejdsskade på muskel og skelet, skriver Lone Frost og John Nielsen.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Frisørerne kan ikke få anerkendt deres arbejdsskader på muskel og skelet, da vores arbejdsskadesystem primært er udviklet til lønmodtagere i industrien og byggeriet.  

Derfor har vi desværre mange gang set, at alle servicefagene er blevet overset, når det kommer til at skabe bedre og retfærdige forhold på det danske arbejdsmarked. 

Frisørfaget er ifølge myndighedernes brancheanalyse ”Arbejdsmiljø og Helbred” fra 2018 et af de fag, der på flere parametre rangerer i top fem over fysiske belastninger, men Dansk Frisør- og Kosmetikerforbund har stadig til gode at se den første anerkendelse af en arbejdsskade på muskel og skelet.  

Vi har i en række sammenhænge udtrykt sin store utilfredshed med situationen, og opfordret både den tidligere og nuværende regering til at få opdateret erhvervsskadelovgivningen, så den passer til virkeligheden. 

Ny arbejdsmiljøaftale 

I slutningen af marts i år indgik regeringen sammen med en bred række af Folketingets partier en ny arbejdsmiljøaftale, der skal gælde for perioden 2023-2026. Regeringen har afsat 1,3 milliarder kroner til at styrke arbejdsmiljøet på en lang række området.

Selvom det for mange af vores medlemmer er helt tydeligt, at deres permanente skader er opstået som en konsekvens af deres arbejde, får de dog stort set altid et afslag, når de søger om anerkendelse af en arbejdsskade.   

Lone Frost og John Nielsen

Vi har derfor også det store håb, at aftalen ultimativt ender med, at frisørerne endelig kan får deres arbejdsskader anerkendt. 

Vores samlede store ønske er, at den kommende vidensopsamling om forebyggelse af muskel-skelet-besvær og fysisk nedslidning kan bidrage til at belyse udfordringerne og i sidste ende føre til varige ændringer på arbejdsskadeområdet.  

Derfor håber og forventer vi også at blive inviteret ind, så vi kan bidrage med den relevante viden og erfaringer fra virkeligheden. 

Manglende anerkendelse af arbejdsskader 

Frisører udgør en gruppe, der i særlig høj grad får skader i bevægelsesapparatet - herunder særligt muskel- og skeletområdet fordi arbejdet hovedsageligt består af arbejde i meget slidsomme og permanent akavede stillinger med ensformige og gentagende bevægelser.

Dertil skal man huske, at frisører jo i en stor del af dagen står op. Det belaster leddene og hele kroppen ekstra hårdt, og alt for mange af vores medlemmer oplever ugentligt smerter i både ben, fingre, håndled, skulder, nakke og ryg.  

Selvom det for mange af vores medlemmer er helt tydeligt, at deres permanente skader er opstået som en konsekvens af deres arbejde, får de dog stort set altid et afslag, når de søger om anerkendelse af en arbejdsskade. 

Baggrunden er de nuværende forældede retningslinjer for anerkendelse af arbejdsskader, der ikke tager hensyn til måden, hvorpå arbejdet for netop denne faggruppe belaster kroppen, og heller ikke stemmer overens med den nuværende forskning på området.  

Hårdt fysisk arbejde 

For eksempel viste en undersøgelse fra 2018 lavet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, at branchegruppen indeholdende ’frisører og anden personlig pleje’ lå nummer to på listen over brancher med fysisk hårdt arbejde.

Vi er først i mål, når de arbejdsskader, der opstår i frisørfaget og lignende fag, en gang for alle anerkendes. 

Lone Frost og John Nielsen

Selvom man umiddelbart skulle tro, at ansatte i den næsthårdeste branchegruppe skulle være berettiget til at få anerkendt de skader, de pådrager sig som følge af deres arbejde, er billedet desværre et helt andet.  

Derudover er langt størstedelen af frisører kvinder, og det undrer os, at den nuværende og tidligere regering på den ene side har prædiket om bedre arbejdsmiljø, styrkelse af erhvervsfagene og ligestilling, men på den anden side bliver ved med at fastholde en forskelsbehandling af de danske faggrupper, der resulterer i at visse faggruppers arbejdsskader ikke anerkendes. 

Hvis vi havde set de skader i et typisk mandefag, så havde arbejdsskaderne været anerkendt for længe siden. 

Forældet arbejdsskadesystem 

Vi er positive over for arbejdsmiljøaftalens initiativ om vidensopsamling, men vi har også brug for helt konkrete tiltag, som sikrer de ansatte en anerkendelse af skaderne som arbejdsskader.

Læs også

Vi mener naturligvis, at en effektiv forebyggelse er et vigtigt værktøj til at sikre bedre arbejdsforhold i frisørbranchen, men regeringen og partierne bag aftalen bliver først og fremmest nødt til at vågne op og anerkende, at arbejdsskadesystemet er forældet og ikke er indrettet til at rumme det hele det moderne arbejdsmarked.  

Vores medlemmer bliver nødt til dagligt at tage smertestillende medicin for at komme igennem dagen, og det kan ikke være rigtigt. 

Vi vil følge arbejdet om forebyggelse af muskel- og skeletbesvær og skader med stor interesse, og kæmpe for at vidensopsamlingen ikke ender som endnu en politisk syltekrukke. Vi er først i mål, når de arbejdsskader, der opstår i frisørfaget og lignende fag, en gang for alle anerkendes. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00