Debat

Lederne: Mangel på medarbejdere risikerer at kvæle opsvinget efter corona

Rekrutteringsproblemer risikerer at kvæle det opsving, vi alle håber på efter coronakrisen. For de enkelte ledere ude på virksomhederne er det frustrerende ikke at kunne få kvalificeret arbejdskraft. Det kan betyde, at man må sige nej til ordrer, skriver Kim Møller Laursen.

Det er nødvendigt, at vi ser på reformer, der kan øge arbejdsudbuddet og på kort sigt få lempet vilkårene for at få udenlandsk arbejdskraft hertil, skriver Kim Møller Laursen.
Det er nødvendigt, at vi ser på reformer, der kan øge arbejdsudbuddet og på kort sigt få lempet vilkårene for at få udenlandsk arbejdskraft hertil, skriver Kim Møller Laursen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Møller Laursen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark er gået glip af knap 40.000 arbejdspladser det seneste halve år.

Det viser den nye rekrutteringsundersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ud over de 40.000 stillinger, som danske ledere helt opgav at besætte, var der cirka 35.000 rekrutteringer, som endte med ansættelse af en kandidat, der ikke helt havde de ønskede kvalifikationer.

Med sammenlagt 75.000 forgæves rekrutteringer nærmer vi os niveauet fra før coronakrisen. De nyeste tal er langt højere end i den seneste rekrutteringsundersøgelse fra december 2020. Her var der lidt mere end 47.000 forgæves rekrutteringer, hvor omkring 19.000 stillinger slet ikke blev besat.

Hver femte stilling i byggeriet blev ikke besat
Værst ser det ud i byggeriet, hvor omkring hver femte ledige stilling slet ikke blev besat. Det er bekymrende, fordi byggeriet ser ud til at køre for fuld damp de kommende måneder og år. Dermed vil rekrutteringsproblemerne næppe tage af. Tværtimod.

På længere sigt skal vi forstærke indsatsen for at få flere unge til at vælge uddannelser, der giver de kompetencer, erhvervslivet efterspørger.

Kim Møller Laursen
Analysechef, Lederne

Det er stærkt bekymrende, at virksomhederne allerede nu har svært ved at få kvalificerede ansatte nok. Rekrutteringsproblemer risikerer at kvæle det opsving, vi alle håber på efter coronakrisen. For de enkelte ledere ude på virksomhederne er det frustrerende ikke at kunne få kvalificeret arbejdskraft. Det kan betyde, at man må sige nej til ordrer.

Samtidig betyder vedtagelsen af Arne-pensionen, at man trækker tusindvis af mennesker ud af arbejdsmarkedet, hvilket vil medvirke at øge presset på arbejdsmarkedet yderligere. 

Behov for reformer
På længere sigt skal vi forstærke indsatsen for at få flere unge til at vælge uddannelser, der giver de kompetencer, erhvervslivet efterspørger. Men hverken det eller de styrkede muligheder for opkvalificering, som Folketinget har vedtaget under coronakrisen, løser hele problemet. 

Det er nødvendigt, at vi samtidig ser på reformer, der kan øge arbejdsudbuddet og på kort sigt få lempet vilkårene for at få udenlandsk arbejdskraft hertil.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00