Ledige jagter ikke-eksisterende jobs

ARBEJDSLØSHED: Der er langt flere ledige end ledige stillinger, viser tal fra AE-Rådet. Derfor er det meningsløst, at beskæftigelsesindsatsen går ud på at stresse de ledige, mener oppositionen.
Der er langt flere ledige hænder end ledige stillinger, hvilket udfordrer beskæftigelsespolitikken.
Der er langt flere ledige hænder end ledige stillinger, hvilket udfordrer beskæftigelsespolitikken.Foto: colourbox.com
Jens A. Andersen
Sæsonkorrigerede tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at der var 15.750 ledige stillinger i august 2010. Det laveste antal siden 2000. Og da man samtidig stod med godt 166.000 ledige, bliver det til ca. 10,5 bruttoledige pr. job.

"Selvfølgelig afspejler tallet ikke efterspørgslen efter arbejdskraft helt eksakt, men det er en indikator for situationen på arbejdsmarkedet," siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Og Lars Andersen tolker tallene som et problem for regeringens beskæftigelsesindsats.

"Det grundlæggende problem er, at du kan piske de arbejdsløse nok så meget rundt, men det kommer der ikke flere jobs af," siger han.

En bulldozer igennem beskæftigelsesindsatsen
I Enhedslisten er man enige i kritikken. Arbejdsmarkedsordfører Line Barfod kan ikke forstå, hvorfor man kræver, at de arbejdsløse skal sende ansøgninger til jobs, som ikke findes.

"Hvis man for alvor ønsker at få gang i beskæftigelsen, så skal man skabe nogle jobs. Det giver ikke mening at tvinge nogen til at sende et hav af ansøgninger, når der ikke er jobs, de kan søge," siger hun.

Line Barfod kalder den måde, som beskæftigelsesindsatsen er struktureret på i dag for meningsløs. Øget kontrol og kommunernes stadig ringere tilbud grænser næsten til overgreb mod de ledige, og derfor kan Enhedslistens ordfører på området godt forstå den frustration, som man møder hos nogle ledige.

"Vi taler i nogle tilfælde om mennesker, som har været på arbejdsmarkedet i 20 år. Dels bliver de bedt om at møde op til samtaler uden ret meget indhold, og dels skal de på kurser, der i bedste fald er spild af tid," siger hun.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00