Mette Frederiksen undsiger Kofod om dagpenge

DAGPENGE: Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) afviser partifællen Jeppe Kofods opfordring om at ændre dagpenge-reglerne for at undgå utilsigtet adgang for EU-borgere. Hun slår fast, at regeringen vil afvente finsk sag ved EU-Domstolen, før man eventuelt vil handle.
Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Jørgen Skadhede

Vi har ikke igangsat noget i forhold til den finske sag. Der er ikke faldet dom endnu. Men det er klart, at hvis den dom ændrer radikalt på tingenes tilstand, så skal vi selvfølgelig handle. Men der er vi endnu for tidligt i processen.

Mette Frederiksen (S)
Beskæftigelsesminister
Fakta
EU-borgere på danske dagpenge

Antallet af dagpengemodtagere med statsborgerskab fra de 10 østeuropæiske lande EU10 (Polen, Estland, Letland, Litauen, Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien, Ungarn, Rumænien, Bulgarien) er steget kraftigt de seneste år.

Andel af hele arbejdsstyrken på dagpenge: 4,9 procent (2012)
EU10-borgere på dagpenge: 5,9 procent (2012)

Antallet af fuldtidspersoner på dagpenge fra EU10-lande steg fra 2009 til 2012 fra 467 til 2.045 (per september 2013 var tallet 2.684)

2009-2012: 338 pct. flere på dagpenge

Antallet af fuldtidsbeskæftigede borgere fra EU10-lande steg fra 2009 til 2012 fra 21.055 til 29.782.

2009-2012: 41 pct. flere i beskæftigelse

Der er ikke grund til allerede nu at ændre de danske dagpenge-regler for at undgå risikoen for eventuel velfærdsturisme i fremtiden. Det slog beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) onsdag fast i Folketingets spørgetid.

Regeringen vil se tiden an og afvente EU-Domstolens sag mod Finland, før man eventuelt vil
skride til handling og ændre reglerne for EU-borgeres adgang til danske dagpenge, lod Mette Frederiksen forstå.

Dermed undsiger hun partifællen Jeppe Kofod (S), der er spidskandidat ved forårets valg til Europa-Parlamentet. Han opfordrede i forrige uge regeringen til allerede nu at ændre dagpenge-reglerne for at undgå utilsigtet adgang for EU-borgere.

"Vi har ikke igangsat noget i forhold til den finske sag. Der er ikke faldet dom endnu. Men det er klart, at hvis den dom ændrer radikalt på tingenes tilstand, så skal vi selvfølgelig handle. Men der er vi endnu for tidligt i processen," siger Mette Frederiksen.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00