Ny 225-timers-regel rammer børn

INTERVIEW: Regeringens stramning af 450-timers-regelen får utilsigtede konsekvenser for børnene, lyder advarslen fra Børnerådet, som peger på, at en fattig barndom giver børn ringere forudsætninger for uddannelse og beskæftigelse senere i livet.
Det er en lille gruppe af fortrinsvis indvandrerbørn, som vil blive ramt af fattigdom, fordi forældrene mister kontanthjælpen på grund af regeringens nye 225-timers-regel. Det mener formanden for Børnerådet.
Det er en lille gruppe af fortrinsvis indvandrerbørn, som vil blive ramt af fattigdom, fordi forældrene mister kontanthjælpen på grund af regeringens nye 225-timers-regel. Det mener formanden for Børnerådet.Foto: colourbox.com
Marie Dissing Sandahl
Børnerådet frygter, at flere fattige og ekskluderede børn bliver konsekvensen af regeringens nye 225-timers-regel. I dag, tirsdag, førstebehandler Folketinget den nye 225-timers-regel, som er en del af regeringens ghetto-strategi, og som betyder, at gifte kontanthjælpsmodtagere mister retten til ydelsen, hvis personen ikke inden for et år har været i ordinær beskæftigelse i 225 timer. Men den regel får bestemt ikke kun konsekvenser for den voksne, mener Lisbeth Zornig Andersen, formand for Børnerådet.

"Familien bliver fattigere, og så ved vi, at der bliver skåret på fritidsaktiviteter, som koster penge, tøj, computer og mobiltelefon. Det kan lyde som luksus, men det er en helt almindelig del af at være i et fællesskab," siger hun og tilføjer:

"Og det er afgørende for børn at være del af fællesskab, ved vi fra undersøgelser. Det er afgørende for motivationen til at tage en uddannelse. Børn, som deltager i kulturelle aktiviteter og sport, får bedre uddannelser og klarer sig generelt bedre senere i livet."

Desuden sparer mange forældre også på den sunde kost, når der er lidt at rutte med, og det kan skabe sundhedsmæssige problemer med eksempelvis overvægt, peger Lisbeth Zornig Andersen desuden på, men understreger også, at det optimale for både børn og voksne er, at forældrene har et arbejde. 

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00