Østeuropæere skubber danskere bag i jobkøen

ØSTARBEJDERE: Det er mangel på kvalificeret dansk arbejdskraft, der får virksomhederne til at ansætte østeuropæere i stor stil. For højt sygefravær og manglende fleksibilitet koster danskerne de ledige stillinger, fastslår en ny undersøgelse fra FAOS.
Foto: Colourbox

Det handler om, at østeuropæerne anses for at være mere arbejdsvillige og fleksible - og har mindre sygefravær - end danske arbejdstagere.

Søren Kaj Andersen
Centerleder hos FAOS
Fakta
Derfor ansætter virksomhederne østeuropæisk arbejdskraft:

42 pct: Fordi der var mangel på kvalificeret dansk arbejdskraft
16 pct: For at få øget fleksibilitet med hensyn til placering af arbejdstiden
7 pct: For at reducere lønudgifterne
8 pct: Bedre arbejdskraft (mere arbejdsvillige, bedre kvalificeret)
7 pct: Europæisk arbejdsmarked
6 pct: Ingen danske ansøgere
5 pct: Ikke et bevidst valg
8 pct: Andre begrundelser


Kilde: FAOS
Faglærte og ufaglærte danskere har svært ved at finde tilbage på arbejdsmarkedet, ikke mindst fordi østeuropæiske arbejdere sætter sig på en stadig større del af disse stillinger.

Flere virksomheder smider nemlig danskerne under østeuropæerne i bunken af ansøgninger. Mindre sygefravær, mere fleksibilitet i mødetiderne og lavere løn gør østeuropæere mere attraktive for arbejdsgiverne, skriver Politiken på baggrund af en rapport fra FAOS (Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier).

Rapporten bygger på en undersøgelse af 829 danske virksomheder, hvoraf 42 procent svarer, at de ansætter østeuropæisk arbejdskraft på grund af mangel på kvalificerede danskere.

"Det handler ikke om mangel på faglige kompetencer hos danskerne. Det handler om, at østeuropæerne anses for at være mere arbejdsvillige og fleksible - og har mindre sygefravær - end danske arbejdstagere," siger Søren Kaj Andersen, centerleder hos FAOS, til Politiken.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00