Radikale vil give seniorer fuld folkepension, selv om de stadig arbejder

FINANSLOV: Radikale vil bruge næsten 600 millioner på at afskaffe modregning for arbejdsindkomst ved siden af folkepension. God idé, mener Ældre Sagen, men venstrefløjspartierne stejler.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Det grå guld er i høj kurs på arbejdsmarkedet, men seniorer risikerer en marginalskat på op til 80 procent, hvis de ønsker at arbejde deltid, når de har ramt pensionsalderen.

Det er både dumt og uretfærdigt, mener Radikale, som i forbindelse med finanslovsforhandlingerne nu kræver modregning i folkepensionen fuldstændig afskaffet.

"Vi har jo en lavere beskæftigelsesgrad blandt seniorerne, og lige nu har vi behov for arbejdskraft. Så det er oplagt at benytte sig af det grå guld, som desværre i dag møder en meget hård modregning, hvis de vil bidrage på arbejdsmarkedet," siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa.

Dokumentation

Regler for folkepension og personlig lønindtægt

Folkepensionen består af et grundbeløb, som i 2020 er 6.518 kroner før skat, og et pensionstillæg på 7.335 kroner før skat for enlige og 3.707 kroner for samlevende.

Dvs. 13.853 kroner for enlige per måned og 10.225 kroner for samlevende.

Hvis man har indkomst ved siden af folkepensionen, kan pensionen blive sat ned eller helt bortfalde.

Som folkepensionist har man et bundfradrag på 122.004 kroner. De første 122.004 kroner, man tjener, påvirker altså ikke ens mulighed for pension eller pensionsrelaterede ydelser.

Bundfradraget blev hævet fra 60.000 til 100.008 kroner i forbindelse med finanslovsaftalen for 2019 og igen til 122.004 kroner i forbindelse med aftalen om seniorpension, som VLAK-regeringen indgik med DF og R.

Grundbeløbet kan blive sat ned, hvis man tjener over 336.900 kroner om året og bortfalder helt, hvis man tjener mere end 583.300 kroner.

Der er dog også flere fordele ved at udsætte folkepensionen.

I forbindelse med aftalen om seniorpension blev der vedtaget en seniorpræmie, som giver seniorer et økonomisk skulderklap på 67.000 kroner skattefrit, hvis de udsætter pensionen med to år.

Derudover er der mulighed for såkaldt opsat pension, som betyder, at man senere får en højere folkepension, hvis man udskyder folkepensionen og arbejder mindst 750 timer om året (halvdelen af fuldtid). Venteprocenten forhøjes jo længere tid, at pensionen opsættes.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00