Regeringen under pres: Mangler jobplan for flygtninge

ASYL: Flygtningekrisen forstærker behovet for en tidligere og bedre indsats for at få asylansøgere i job. Radikale opfordrer regeringen til at genoptage forårets forhandlinger om bedre integration på arbejdsmarkedet.

Der er bred enighed om, at indsatsen for at få flygtninge og indvandrere tidligere i job skal styrkes. SR-regeringen foreslog i foråret at stille krav om beskæftigelsestilbud senest tre måneder efter ankomsten til Danmark.
Der er bred enighed om, at indsatsen for at få flygtninge og indvandrere tidligere i job skal styrkes. SR-regeringen foreslog i foråret at stille krav om beskæftigelsestilbud senest tre måneder efter ankomsten til Danmark.Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Jeg fornemmer klart, at vi i bund og grund er enige om intentionerne, men indtil videre har vi ikke set andet fra Venstre end lavere ydelser.

Sofie Carsten Nielsen
Integrationsordfører (R)

Nu skal vi ikke begå fortidens fejl, hvor folk, som kom hertil, fik alt forærende. Lad os være ærlige og sige, at nogle af dem blev gjort til dovne.

Naser Khader
Integrationsordfører (K)

Flygtningekrisen i Europa kommer til at forstærke presset på asylcentre og kommuner. Men alt imens tusindvis af flygtninge og migranter krydser de danske grænser, er det politiske arbejde for at skabe bedre og hurtigere integration på arbejdsmarkedet tilsyneladende gået i stå.

Sådan lyder kritikken fra Radikale, som opfordrer regeringen til at genoptage de politiske forhandlinger, som blev iværksat med SR-regeringens integrationsudspil i foråret.

“Skulle vi ikke droppe det politiske fnidder og komme i gang med det katalog, som allerede er der, og som der er brugt mange kræfter på? Jeg fornemmer klart, at vi i bund og grund er enige om intentionerne, men indtil videre har vi ikke set andet fra Venstre end lavere ydelser,” siger integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen.

Dokumentation

Regeringsgrundlaget om flygtninge og integration på arbejdsmarkedet

Herudover vil regeringen indføre et nyt, styrket integrationsprogram med fokus på resultater. Både udlændinge og kommuner skal være forpligtet til en større indsats for at sikre en reel integration.

Udlændinge skal have den stærkest mulige tilskyndelse til at komme i job. Derfor vil vi indføre en ny integrationsydelse på SU-niveau for nytilkomne flygtninge og familiesammenførte, og personer, der har været i Danmark i mindre end 7 år ud af de seneste 8 år. Det skal være muligt at få en sprogbonus samt forsørgertillæg.

….

Danmark skal i højere grad være åbent for udlændinge, der kan og vil bidrage til det danske arbejdsmarked, så flere kan medvirke til at styrke og udvikle Danmark. Danske virksomheder skal kunne klare sig i den internationale konkurrence. Det kræver, at virksomhederne kan rekruttere højtkvalificerede og dygtige medarbejdere.

Regeringen vil derfor sikre danske virksomheder lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft. Vi vil nytænke de ordninger, der giver adgang til Danmark med henblik på beskæftigelse. Ordningerne skal i højere grad målrettes arbejdsmarkedets reelle behov. Hovedvejen til Danmark skal være via arbejde og uddannelse – ikke via familiesammenføringer og asyl.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00