Rigsrevisor revser Støjbergs aktivering igen

EFTERSYN: Aktiveringen af ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere har "været et spild af offentlige resurser", konkluderer rigsrevisor Henrik Otbo i et notat til Statsrevisorerne.
Marie Dissing Sandahl

Det er min opfattelse, at ministeren - på et område, der er så væsentligt, både samfundsøkonomisk og for den enkelte ledige - tilsyneladende ikke anerkender, at undersøgelsen af effekten af aktiveringsindsatsen på ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere giver en så klar indikation af manglende effekt.

Henrik Otbo
Rigsrevisor
Milliarder af kroner er blevet brugt på aktivering af ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere i årene 2002-2010, og det har været "et spild af offentlige resurser".

Det skriver rigsrevisor Henrik Otbo i et notat til Statsrevisorerne, som er en opfølgning på beskæftigelsesministerens svar fra februar i år på Statsrevisorernes kritik fra oktober sidste år.

"Jeg er ikke vidende om, hvilke effekter ministeren sigter til, fx motivationseffekt for andre grupper, men for gruppen af ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere viser Rigsrevisionens undersøgelse med brug af ministerens ord, at det med den hidtidige indsats har været et spild af offentlige resurser at aktivere ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere," skriver Henrik Otbo i notatet.

Derfor anbefaler han, at Beskæftigelsesministeriet forsøgsvis undersøger effekten af aktiveringen, selvom han anerkender, at der er en mængde forhold, som komplicerer en undersøgelse, for eksempel de relativt langt tidsforløb, som effekten skal måles over. Alligevel understreger rigsrevisoren, at det bestemt ikke er umuligt.

Ingen effekt
Alene i 2009 brugte staten 2,3 milliarder kroner på aktivering af cirka 70.000 ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, og Rigsrevisionen fastholder, at aktiveringen har været uden effekt, og kritiserer, at ministeren tilsyneladende ikke anerkender den konklusion.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00