S-ordfører om statens coronavikarer: "Det er ikke okay"

STATENS VIKARER: Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører undrer sig over, at vikarer under Erhvervsstyrelsen skal møde fysisk på arbejde trods coronarisiko. Og at de ikke er sikret løn under sygdom. Partiets erhvervsordfører opfordrer ministeriet til at sikre ordnede forhold. 

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Søren Elkrog Friis

"Det ser ikke så godt ud på statens papirer."

Sådan lyder reaktionen fra Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Henrik Møller oven på afsløringerne af kritisable arbejdsforhold for coronavikarer under Erhvervsstyrelsen, som blev afdækket i Altinget i fredags.

Læs også

Henrik Møller undrer sig over, at de omkring 250 vikarer siden april har arbejdet uden ret til løn under sygdom og derudover har været forpligtet til at møde fysisk på arbejde - hvilket før jul resulterede i et coronaudbrud med 30 smittede på arbejdspladsen.

Spørgsmålet er, om det er os, der har svigtet, eller om det er fagbevægelsen.

Henrik Møller
Beskæftigelsesordfører, S

"Det virker besynderligt, at vi ikke kan gardere os bedre mod, at man i hvert fald ikke bliver syg af de vilkår, man arbejder under. Det kommer bag på mig, at en virksomhed kan kræve det her, når det oven i købet er mennesker, som arbejder som en del af coronaberedskabet. Det er ikke okay," siger han.

Erhvervsordfører: Det var tænkt som midlertidig løsning
Vikarerne skal hjælpe Erhvervsstyrelsen med at udbetale hjælpepakker til virksomheder, og er hyret gennem vikarbureauet Moment, der er fast leverandør af arbejdskraft til staten.

Ifølge vikarloven må vikarer ikke ansættes på ringere vilkår end dem, der gælder fastansatte med lignende opgaver, med mindre de gennem et vikarbureau er dækket af en kollektiv overenskomst, som sikrer dem de fornødne rettigheder.

Erhvervsstyrelsens coronavikarer er dækket af en overenskomst gennem Moment, som dog til forskel fra de fatsansattes overenskomst ikke giver ret til løn under sygdom eller en arbejdsmiljørepræsentant på arbejdspladsen.

Eksperter i arbejdsret vurderer over for Altinget, at Erhvervstyrelsens brug af vikarer er på kant med loven - og støttepartierne SF og Enhedslisten kalder det "social dumping" og har krævet en redegørelse fra ministeriet.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er sygemeldt, men socialdemokraternes erhvervsordfører Orla Hav erkender, at sagen lyder "træls".

"Men jeg er nødt til at sige, at det her er en situation, som vi alle sammen havde regnet med var midlertidig. Og vi har pålagt styrelsen at efterkomme ansøgninger til hjælpepakkerne hurtigst muligt. Hvordan man så har gjort det, det er jo ikke Folketinget, der skal håndtere det. Det er ministeriet og ministrene. Men jeg går selvfølgelig ud fra, at man overholder de spilleregler, der er aftalt. Når det så er sagt, har jeg en vis forståelse for, at det her midlertidigt godt kan komme til at se lidt skævt ud i den situation, vi befinder os i," siger han.

Opfordrer til at sikre ordnede forhold
Kravet om fysisk tilstedeværelse på arbejdspladsen hænger ifølge Orla Hav sammen med, at kompensationsordningerne hele tiden har været under forandring.

"Der har altså været behov for en tæt forbindelse med dem, der sidder med den umiddelbare sagsbehandling, og så dem, der sidder og skruer reglerne sammen. Det må jo være ud fra det, at der har været et ønske om at holde sammen på tropperne," siger han.

Erhvervsordføreren understreger, at der selvfølgelig skal være ordnede forhold omkring løn- og arbejdsvilkår.

Men mener du, at der er tale om ordnede forhold, når vikarer ikke har ret til løn under sygdom og er blevet presset til at arbejde så tæt, at corona har kunnet sprede sig i stort omfang?

"Jeg kender ikke nok til, hvordan vikarbureauers forhold er indrettet, men jeg vil da klart opfordre ministeriet til at sikre, at der er ordnede forhold," siger Orla Hav.

Har fagbevægelsen svigtet?
Erhvervsstyrelsen har gennem Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) været forpligtet til at indhente vikarer gennem Moment.

Derfor tvivler beskæftigelsesordfører Henrik Møller på, at Erhvervsstyrelsen eller ministeriet kunne have handlet anderledes.

"Hvis man som led i en SKI-aftale kan se, at der er en overenskomst på området, går man jo også ud fra, at der er ordnede forhold. Så spørgsmålet er, om det er os, der har svigtet, eller om det er fagbevægelsen, forstået på den måde, at man har lavet en kollektiv overenskomst med et vikarbureau, som åbenbart ikke giver ret til løn under sygdom. Det er i så fald ikke noget, som lyser op på himlen som et skidegodt resultat," siger han.

Moralsk mener han dog, at arbejdsbetingelserne for Erhvervsstyrelsens vikarer er på gyngende grund.

"I forhold til at kravet om at møde fysisk op på arbejde synes jeg, man kan diskutere, om det er rimeligt over for medarbejderne. Især når det nu er dokumenteret, at de har haft omfattende coronaudbrud," siger Henrik Møller. 

Dokumentation

Sagen kort:

Siden april har hundredvis af vikarer hjulpet Erhvervsstyrelsen med at udbetale hjælpepakker til danske virksomheder.

De kommer fra vikarbureauet Moment, der er fast leverandør af arbejdskraft til staten. Fra maj rykkede vikarerne ind i en midlertidig kontorbygning på Islands Brygge.

Vikarerne er normalt ansat for en kort periode, men coronakrisens langdrag har betydet, at 250 vikarer har arbejdet for Erhvervsstyrelsen siden april 2020 på en overenskomst, der er ringere end de fastansatte kontormedarbejdere i styrelsen

Vikarerne fra Moment får ikke løn under sygdom, og har ingen arbejdsmiljørepræsentant på det kontor, som de siden maj, har været placeret i.

Både partier og eksperter i arbejdsret kritiserer denne brug af vikarer. Regeringens støttepartier kalder det for ”social dumping”

Ydermere anses vikarerne for at løse samfundskritiske opgaver, og skal møde fysisk på arbejde, på trods af at deres sagsbehandling foregår digitalt.

Det fysisk fremmøde førte den 17. december 2020 til, at en vikar henvendte sig til ledelsen pga. smitterisikoen og bekymring for at gå på arbejde. Ledelsen afviste, at der var dårlig sikkerhed, men få dage efter blev ca. 30 vikarer smittet og måtte holde jul alene og isoleret.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Møller

MF (S)
Gymnasiel uddannelse

Orla Hav

Fhv. MF (S)
lærer (Aalborg Seminarium 1976)

0:000:00