Debat

Socialdemokrat: Centrum-venstre mangler politisk vilje til at gøre op med EU's fejlslagne ligestillingspolitik

Regeringen og støttepartierne har en historisk mulighed for at give børnefamilierne mere tid sammen og mindre tid i vuggestuerne, men der mangler tilsyneladende den politiske vilje, skriver Thomas Trøster Højfeldt.

Mere orlov til far er en god idé, men det er misforstået ligestilling at fjerne et af de få steder hvor vi rent faktisk kompenserer kvinder for det ulønnede omsorgsarbejde i hjemmet, skriver Thomas Trøster Højfeldt.
Mere orlov til far er en god idé, men det er misforstået ligestilling at fjerne et af de få steder hvor vi rent faktisk kompenserer kvinder for det ulønnede omsorgsarbejde i hjemmet, skriver Thomas Trøster Højfeldt.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jublen var stor, da EU-Kommissionen i sidste uge åbnede for, at de 52 ugers orlov på dagpenge, barselsorloven som den hedder i daglig tale, fremover kan fordeles ligeligt mellem mor og far. Men kun en ordfører uden børn kan juble over, at de danske familier fremover fuldstændig fratages muligheden for selv at planlægge, hvordan barslen skal fordeles.

Mere orlov til far er en god idé, men det er misforstået ligestilling at fjerne et af de få steder, hvor vi rent faktisk kompenserer kvinder for det ulønnede omsorgsarbejde i hjemmet. Det stiller ikke kvinderne bedre, men derimod dårligere.

Desværre har en uhellig alliance af blandt andre Djøf og Kvinfo set sig sure på barselsorloven og arbejder nu aktivt for, at danske kvinder skal holde mindre orlov. Tilsyneladende er det den eneste mulighed for at undgå, at kvinder straffes økonomisk for at få børn.

At kvinder straffes økonomisk for at drage omsorg for børn og familie er et kæmpe problem, men det er arbejdsmarkedet, den er gal med – ikke kvinderne.

Børn og familier betaler prisen
Det er ikke hver dag, barselsreglerne ændres. Faktisk er de ikke ændret nævneværdigt de seneste 20 år. Derfor bør regeringen også udnytte den historiske mulighed, der er for at forbedre orlovsmulighederne for de danske familier og udvide den samlede orlov på dagpenge.

At kvinder straffes økonomisk for at drage omsorg for børn og familie er et kæmpe problem, men det er arbejdsmarkedet, den er gal med – ikke kvinderne.  

Thomas Trøster Højfeldt
Økonom, far til tre, medlem Socialdemokratiet i København

Det er en overkommelig opgave og handler udelukkende om politisk vilje. Dengang fædrebarsel sidst var på tale under Helle Thorning-regeringen, blev der regnet på, hvad det koster, når mænd holder forældreorlov. Beregningerne fra dengang viste, at seks ugers orlov til far ville øge de offentlige udgifter efter skat og tilbageløb med 400 millioner kroner, mens øremærkning af ni uger ville øge de offentlige udgifter med 600 millioner kroner.

Bare for at sammenligne, så er det mindre, end regeringen i 2022 planlægger at bruge på at indfase minimumsnormeringer i de danske dagtilbud. De minimumsnormeringer, som danske forældre i øvrigt stadig kigger langt efter.

Så der er faktisk penge til familiepolitikken, hvis regeringen og dens støttepartier vil det. Desværre tyder alt på, at børnene og familierne kommer til at betale prisen for en fejlslagen ligestillingspolitik.

Danske familier skal bestemme
Som socialdemokrat synes jeg det er et kæmpe svigt, at vi ikke straffer dem, der rent faktisk er skyld i den manglende ligestilling – nemlig arbejdsgiverne. Det er dem, der er skyld i den manglende ligestilling på arbejdsmarkedet, ikke de kvinder der prioriterer tid sammen med deres børn.

Jeg fatter ikke, at ingen af partierne på centrum-venstre vil kæmpe for deres mulighed for at være sammen med deres børn, når de er små.

Jeg synes, at mænd skal holde mere orlov. Jeg synes, at forældrene samlet skal holde mere orlov. Jeg synes, at danske børn fortjener mere tid med mor og far og mindre tid i vuggestuen.

Alt dette kan faktisk lade sig gøre, hvis vi vil, og hvis flertallet til dette ikke kan findes blandt regeringens støttepartier, håber jeg, ligestillingsministeren vil samarbejde med oppositionen om at sikre, at danske familier stadig kan bestemme, hvordan noget af barselsorloven skal fordeles – i stedet for bare at lade det være op til EU-Kommissionen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00