Regeringens teknologipagt åbner for hanen med ingeniører

UDSPIL: Optaget på STEM-uddannelserne skal øges, så 10.000 flere har en teknologisk uddannelse i 2025. Sådan lyder målsætningen i den teknologipagt, som regeringen vil præsentere om kort tid.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen skal sidde for bordenden af regeringens teknologipagt, som blandt skruer op for optaget på ingeniøruddannelserne. 
Erhvervsminister Brian Mikkelsen skal sidde for bordenden af regeringens teknologipagt, som blandt skruer op for optaget på ingeniøruddannelserne. Foto: Ritzau/ Tariq Mikkel Khan
Toke Gade Crone Kristiansen

Regeringen vil sammen med en lang række aktører snart lancere den teknologipagt, som skal sikre, at landet har de efterspurgte kompetencer inden for de teknologiske og naturvidenskabelige fag, de såkaldte STEM-fag.

Berlingske bringer torsdag nogle af detaljerne fra planen.

Ønsker en eksplosion 
Ifølge Berlingske er der tale om, at man med pagten vil skrue betragteligt op for optaget på STEM-fagene. Optaget skal øges så meget, at omkring 10.000 flere har en STEM-uddannelse i 2025.

Dokumentation

Hvad er en teknologipagt?

Inspirationen kommer fra den hollandske ”Techniekpact” fra 2013.

Her gik regeringen sammen med erhvervsliv og lokale myndigheder om én national pagt med fem regionale ”underpagter”.

Pagten indeholder en række konkrete indsatser, som blandt andet skal få flere til at vælge tekniske og naturvidenskabelige uddannelser og job – og opkvalificere den eksisterende arbejdsstyrke.

I maj 2016 foreslog ATV DI, Dansk Metal og IDA så en dansk teknologipagt.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen oplyste i den anledning, at han sammen med ministrene for uddannelse, undervisning og erhverv ville se nærmere på forslaget.

I maj 2017 fremlagde statsministeren under Folketingets afslutningsdebat en kommende teknologipagt med beskrivelsen:

”[...] hvor erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og det offentlige samarbejder om at skabe de tekniske og digitale kompetencer, som erhvervslivet efterspørger.”

Kilder: Statsministeriet, Berlingske, Region Midtjylland, ATV og Ingeniøren.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00