Vælgere: Fogh bedst til at bekæmpe ledighed

NYHED: Selvom Thorning var først til at kræve en ekstra indsats, tror vælgerne mest på Foghs evner til at begrænse ledigheden.
Ledigheden er på vej op, men VKO-vælgerne tror massivt på, at  Fogh kan begrænse stigningen.
Ledigheden er på vej op, men VKO-vælgerne tror massivt på, at Fogh kan begrænse stigningen.
Erik Holstein

Når det gælder kampen mod arbejdsløshed, har vælgerne stadig mere tiltro til statsminister Anders Fogh Rasmussen(V) end til Socialdemokraternes leder, Helle Thorning-Schmidt. Det fremgår af en helt ny A&B Analyse udført for Altinget.dk.

Knap 44 procent peger på den siddende statsminister som den bedste til at "bekæmpe den stigende ledighed", mens knap 34 procent tror mere på den socialdemokratiske udfordrer. 22 procent svarer "ved ikke".

Det er en meget massiv opbakning fra VKO-blokkens vælgere, der sikrer Fogh forspringet. Således har 90 procent af Venstres vælgere størst tiltro til Fogh, og det samme gælder 78 procent af K-vælgerne. Omvendt tror "kun" 79 procent af S-vælgerne og 52 procent af SF-vælgerne på, at Thorning er den bedste til at stoppe stigningen i ledighed. 

Haler ind
Foghs forspring bekymrer dog på ingen måde Thornings højre hånd, Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen:

Bekæmpelse af ledighed skal være en vindersag for Socialdemokraterne. Jeg tror, de fremover skal være mere konkrete og komme med en samlet, visionær plan mod arbejdsløsheden. Lidt i stil med planen "Gang i 90'erne", som var med til at bane vejen for Nyrup og Lykketoft.

Per Michael Jespersen
Redaktør af LO's ugebrev A4

"Tidligere havde Fogh et meget større forspring, fordi ledigheden var så lav. Tallene viser, at vi indsnævrer margenen, og det er vi udmærket tilfredse med," siger Sass og tilføjer:

"Nu går det den anden vej, og jeg er sikker på, at vi nok skal indhente forspringet."   

S uden chance
Men de borgerlige vil altid have overtaget her, mener Venstres finansordfører Peter Christensen:

"Jo mere finansiel uro der kommer, desto mere bliver der brug for tryghed i forhold til privatøkonomien. Socialdemokraterne vil aldrig kunne slå os her." 

Peter Christensen ser også Socialdemokraternes krav om at droppe skattelettelserne som en del af forklaringen på, at Fogh fører foran Thorning:
"Vælgerne har en sund dømmekraft - og de er helt klar over, at det ikke er den slags forslag, der modvirker en stigende ledighed," siger Peter Christensen. 

Skal være en vindersag
Tallene kommer derimod noget bag på redaktøren af LO's Ugebrev A4, Per Michael Jespersen:

"Det overrasker mig lidt, for i virkeligheden havde Socialdemokraterne fat i dagsordenen om ledighed før regeringen. I efteråret holdt regeringen lidt trægt fast i, at arbejdskraftsmanglen var problemet, mens S krævede initiativer for at forhindre en stigning i arbejdsløsheden," siger Per Michael Jespersen.

Det er et "must" for Thorning at slå Fogh på dette felt inden næste valg, fremhæver A4-redaktøren:

"Bekæmpelse af ledighed skal være en vindersag for Socialdemokraterne. Jeg tror, de fremover skal være mere konkrete og komme med en samlet, visionær plan mod arbejdsløsheden. Lidt i stil med planen "Gang i 90'erne", som var med til at bane vejen for Nyrup og Lykketoft," siger Per Michael Jespersen.   

A&B-målingen er udført på nettet i januar 2009 på basis af 1276 repræsentativt udvalgte svarpersoner..

Dokumentation

Spørgsmål:

Hvem mener du vil være den bedste til at bekæmpe den stigende arbejdsløshed?


  Total
 Anders Fogh Rasmussen 43.8
 Helle Thorning-Schmidt 33.7
 Ved ikke  22.5

 

 



 

  DF K  V LA S R SF EL
 Anders Fogh Rasmussen 69.7 77.6 90.2 60.0 4.7 11.9 6.5 0.0
 Helle Thorning-Schmidt 5.2 3.0 1.0 0.0 78.8 45.2 52.3 51.6
 Ved ikke 25.2 19.4 8.7 40.0 16.5 42.9 41.2 48.4

 

 

 



Antallet af besvarelser: 1276

Målingen er udført af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 7. til 13. januar 2009.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

0:000:00