Debat

Wolt til 3F og HK: Vi vil også skabe bedre rettigheder for platformsarbejdere

Wolt vil gerne skabe bedre vilkår for sine platformsmedarbejdere og støtter op om det foreslåede EU-platformsdirektiv. Medarbejderne skal bare sikres den frihed og fleksibilitet, som de selv ønsker, skriver Søren Svendsen.

Wolts kurérpartnere har gang på gang gjort det klart for os, at de ønsker den frihed og fleksibilitet, der er forbundet med at være selvstændig, skriver Søren Svendsen.
Wolts kurérpartnere har gang på gang gjort det klart for os, at de ønsker den frihed og fleksibilitet, der er forbundet med at være selvstændig, skriver Søren Svendsen.Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Søren Meier Svendsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tidligere på måneden skrev HK og 3F et indlæg i Altinget om EU's kommende platformsdirektiv og om vigtigheden i at sikre gode vilkår for de mange millioner europæere, der i dag arbejder via digitale platforme. 

Vi er helt enige med HK og 3F i, at det er vigtigt, at der bliver skabt klare vilkår og rammer for personer, der arbejder via platforme som vores. I øjeblikket er de danske regler for uklare og utidssvarende.  

Et godt eksempel på det er Skattestyrelsens seneste beslutning om at klassificere Wolts kurérpartnere som ansatte i skattemæssig forstand. Den afgørelse er baseret på en 30 år gammel lovgivning, som slet ikke er lavet med dagens digitale arbejdsmarked for øje. Et arbejdsmarked, hvor flere og flere efterspørger maksimal fleksibilitet til at tilrettelægge sin arbejdstid. 

Frihed og fleksibilitet 

Wolts kurérpartnere har gang på gang gjort det klart for os, at de ønsker den frihed og fleksibilitet, der er forbundet med at være selvstændig. De ønsker ikke en arbejdsgiver, der eksempelvis uddeler vagtskemaer.

Vi har efterlyst en model, der tilgodeser kurérpartnernes ønske om fuld fleksibilitet, altså at de kan arbejde lige så lidt eller så meget, som de ønsker. Det tilbud eksisterer ikke i Danmark – på trods af flere dialoger med fagbevægelsen.

Søren Svendsen
Adm. direktør, Wolt Danmark

Den holdning deler syv ud af ti kurérpartnerne ikke bare i Danmark, men på tværs af 24 europæiske lande, som konsulenthuset Copenhagen Economics har påvist gennem omfattende undersøgelser. 

Netop derfor er EUs foreslåede platformsdirektiv et positivt første skridt på vejen, og en kærkommen mulighed for regeringen til at skabe mere klarhed, bedre retssikkerhed og beskyttelse af personer, der udfører platformsarbejde. I Wolt vil vi gerne have en klar, fælles ramme på tværs af landegrænserne for platformsarbejde. 

Men det er vigtigt for os – og langt størstedelen af de 5.000 kurérpartnere, vi samarbejder med  at opretholde en balance mellem beskyttelse af deres rettigheder og bevarelsen af den fleksibilitet, de efterspørger fra det selvstændige arbejdsliv.  

Bedre sikkerhed for platformsarbejdere 

Vi har, siden vi åbnede i Danmark i 2017, efterlyst en model, der tilgodeser kurérpartnernes ønske om fuld fleksibilitet, altså at de kan arbejde lige så lidt eller så meget, som de ønsker. Det tilbud eksisterer ikke i Danmark – på trods af flere dialoger med fagbevægelsen.

Læs også

Platforme som Wolt har været med til at skabe nye muligheder for beskæftigelse og økonomisk vækst i Europa. Mere end 200.000 Wolt-kurérpartnere globalt er et bevis på det. Ved at fastholde den nødvendige fleksibilitet kan platforme som os fortsat skabe værdi for både arbejdstagere og samfundet som helhed. 

Vi opfordrer derfor regeringen til at bruge EU’s platformsdirektiv til at skabe en bedre balance mellem retssikkerhed og fleksibilitet for platformsarbejderne. Vi vil gerne være med til at sikre, at direktivet opnår sit mål om at beskytte arbejdstagernes rettigheder uden at hæmme innovation og økonomisk vækst.  

Og derfor fortsætter vi dialogen med myndigheder, politikere og fagbevægelse for at finde en løsning, der er tidssvarende og attraktiv for dem, det hele handler om – dem, der arbejder på platformene. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Meier Svendsen

Adm. direktør, Wolt Danmark

0:000:00