Analyse af 
Andreas Krog

Arktis ind i varmen og hæren ud i kulden

Toppen af Forsvaret har aldrig været vild med at binde en stor del af Forsvarets ressourcer i Arktis. Men det kommer man i endnu højere grad til i fremtiden, hvis SVM-regeringen som forventet får sin vilje i det kommende forsvarsforlig. Det vil især gå ud over Hæren.

Et af Forsvarets små CL-604 Challenger transportfly på Forsvarets Vagt Mestersvig i Østgrønland i april 2018.
Et af Forsvarets små CL-604 Challenger transportfly på Forsvarets Vagt Mestersvig i Østgrønland i april 2018.Foto: Andreas Krog
Andreas Krog

Arktis og rigsfællesskabet bliver førsteprioritet i SVM-regeringens forsvarsudspil, som forventes præsenteret i slutningen af maj. Østersøen er anden prioritet og resten af verden er henvist til en 3. plads. Det slog fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) fast i et interview med Jyllands-Posten i weekenden.

Den melding har uden tvivl fået en lang række officerer til at få kaffen eller morgenkrydderen galt i halsen. For Arktis har i adskillige år været et stedbarn i Forsvaret. Noget, som man helst ville være foruden, så man i stedet kunne bruge endnu flere penge på at være et ekspeditionsforsvar.

Da undertegnede for godt seks år siden startede forløberen til Altinget Arktis, så var Arktis således bestemt ikke noget, der stod højt på prioriteringslisten i toppen af det danske forsvar, der var domineret af grønklædte officerer med baggrund i Hæren.

0:000:00