Breum: Skræk for russiske missiler bag USA’s interesse for Grønland

ANALYSE: Rusland nye hypersoniske missiler kan måske forklare USA's glødende interesse for Grønland. Missilerne er blandt andet blevet placeret på jagerfly, der letter fra russiske baser i Arktis. Baserne ligger ret tæt på Thule Air Base, skriver Martin Breum.

Tre måneder er gået, siden Donald Trump bekræftede, at man i Det Hvide Hus i en rum tid havde diskuteret muligheden for at købe Grønland.

I dag, og på trods af en stribe transatlantiske besøg, herunder Jeppe Kofods og hans grønlandske kollega Ane Lone Baggers nylige besøg hos udenrigsminister Mike Pompeo i Washington, kan vi konstatere, at både offentligheden, den danske regering og Naalakkersuisut, det grønlandske landsstyre, stadig ikke har nogen reel idé om, hvad den amerikanske ledelse mere præcist agter at foretage sig i Grønland for at følge op på forslaget.

En iøjnefaldende tsunami af amerikanske diplomater, embedsmænd og militære ledere, heriblandt Thomas Ulrich Brechbuhl, strategisk rådgiver for Mike Pompeo, har været i Grønland, men de centrale oplysninger om, hvad amerikanerne har tænkt sig af militære projekter i Grønland, er der endnu ikke spor af.

Login