Analyse af 
Martin Breum

Breum: Skræk for russiske missiler bag USA’s interesse for Grønland

ANALYSE: Rusland nye hypersoniske missiler kan måske forklare USA's glødende interesse for Grønland. Missilerne er blandt andet blevet placeret på jagerfly, der letter fra russiske baser i Arktis. Baserne ligger ret tæt på Thule Air Base, skriver Martin Breum.

Rusland er ved at udvikle det hypersoniske Avangard-missil,
der ifølge eksperter ikke kan nedskydes af vestligt missilforsvar.
Rusland er ved at udvikle det hypersoniske Avangard-missil, der ifølge eksperter ikke kan nedskydes af vestligt missilforsvar.Foto: Det russiske forsvarsministerium

For Danmark og Grønland vil bare et enkelt større amerikansk militært projekt i Grønland have betydelig effekt. 

Martin Breum
Fakta
Martin Breum er journalist. Han skriver om Arktis blandt andet for Weekendavisen, Sermitsiaq (Grønland), EUobserver.com (Bruxelles) og ArcticToday.com (USA). Hans seneste bog, 'Hvis Grønland river sig løs', udkom i 2018. Han var ordstyrer på to paneldiskussioner på EU Arctic Forum og modtog et honorar fra EU-Kommissionen.

Tre måneder er gået, siden Donald Trump bekræftede, at man i Det Hvide Hus i en rum tid havde diskuteret muligheden for at købe Grønland.

I dag, og på trods af en stribe transatlantiske besøg, herunder Jeppe Kofods og hans grønlandske kollega Ane Lone Baggers nylige besøg hos udenrigsminister Mike Pompeo i Washington, kan vi konstatere, at både offentligheden, den danske regering og Naalakkersuisut, det grønlandske landsstyre, stadig ikke har nogen reel idé om, hvad den amerikanske ledelse mere præcist agter at foretage sig i Grønland for at følge op på forslaget.

En iøjnefaldende tsunami af amerikanske diplomater, embedsmænd og militære ledere, heriblandt Thomas Ulrich Brechbuhl, strategisk rådgiver for Mike Pompeo, har været i Grønland, men de centrale oplysninger om, hvad amerikanerne har tænkt sig af militære projekter i Grønland, er der endnu ikke spor af.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00