Debat

Debattør: Skeletterne falder fortsat ud af rigsfællesskabet

Der er flere skeletter i rigsfællesskabet, som forties med "offerrolle" og "kom nu videre", imens der fortsat udøves strukturel racisme mod inuitter i kongeriet, skriver Klaudia Petersen.

I juleshowet var budskabet, at de voksne skulle lytte til børnene. Det er måske på tide, at Flemming begynder, at lytte til den gruppe han fremstiller barnagtige, skriver Klaudia Petersen.
I juleshowet var budskabet, at de voksne skulle lytte til børnene. Det er måske på tide, at Flemming begynder, at lytte til den gruppe han fremstiller barnagtige, skriver Klaudia Petersen.Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Julen er her, og den har medbragt mange nye perspektiver på danske julekalendere, og Flemming Jensens teaterstykke er også kommet med i denne debat.

Nu har jeg set den, og jeg er skuffet over, at Flemming Jensen slet ikke kan se det problematiske af sine karikeringer af os inuit, som bliver stereotypiseret som lalleglade og primitive barnagtige, der aldrig bliver voksne. Og det afføder dehumaniserende fordomme.

Der er to fortællinger om inuit, der går igen i de danske medier. For det første, at vi er incestudøvende, misbrugte og fordrukne indfødte. For det andet, at vi er de eksotiske, nær magiske, primitive, lalleglade og jule eventyrlige "eskimoer". 

Flemming Jensen sagde også i DR2-debatten, at den menige dansker mangler viden omkring os, inuit. Og at mange får deres viden fra Nissebanden i Grønland.

Godt så. 

Danskerne har kutyme for at gemme sig bag satire og ironi, især når det gælder hyggeracisme. På den måde retfærdiggører de for sig selv, "at det jo bare er for sjov". Men tror du, at det også er sjovt for den karikerede, som ofte fremstilles dummere, mere primitiv og åbenbart heller ikke må have en mening.

Den kujonagtige satiriske karakter Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm udstiller sin uvidenhed ved at påpege, at Michael Bro jo har et dansk navn.

Undskyld kolonifrue, men inuit blev påtvunget danske navne under koloniseringen. Og dem, der ikke overgav sig, kom ikke i kirkeregistrene.

Kolonihistorien er ikke romantisk for os inuit. Det er undertrykkelse, der stadigvæk eksisterer i vores hukommelse.  

Skeletterne i skabet

Bare se Spiralskandalen, som er fortiet i årtier, der er blevet indstillet til Cavlingprisen til fordel for danske journalister. Og det er ikke noget nyt, at danskere skal æres og prises for deres fortællinger om inuit og Nunarput, og vi inuit igen bare sættes som tilskuere. 

En tanke til Naja Lyberth og de andre kvinder, som aldrig bukkede under fortielserne. Det er dem, som oprigtigt fortjener en pris og ikke mindst erstatning. 

Flemming kender ikke til følelsen af at være undertrykt

Klaudia Petersen
Debattør

Og der er flere skeletter i rigsfællesskabet, som forties med ”offerrolle” og ”kom nu videre”, imens der fortsat udøves strukturel racisme mod inuit i kongeriet. 

Den satiriske artikel af Kirsten Birgit fortsætter: 

"Med rette have ladet de grønlandske børn være bange for hr. Mortensen, fordi de frygtede, han ville udnytte dem seksuelt, eller ladet et af dem begå selvmord i Julemandens land, men den del af inuitlivet har hr. Jensen undladt."

Og Carsten Engvang, som er prisvindende Grønlandsfotograf, kommenterede ”holdnukæftdetersjovt….og velskrevet”  efter at have brugt inuit og Nunarput i sin karriere som fotograf.

Dansk fortielseskultur

Mange danskere udnytter deres privilegier og får finansieret deres ”ekspeditionsrejser" og projekter i Grønland.

På trods af, at der findes mange dygtige talenter i Nunarput, som bare ikke får lov at komme ud i verdenen, fordi dansk selvglorificerende hvid-frelser imperialisme oftest fremhæves og finansieres frem for inuits perspektiv. 

Vi er velvidende om danskernes fortielseskultur.  

De danske medier må til at inddrage inuitters fortællinger i hele rigsfællesskabet, herunder finansiere dem

Klaudia Petersen
Debattør
 

For historien er fortalt af koloniens magter, ligesom DR's ”Historien om Grønland og Danmark” er en formildning af kolonihistorien. Mange inuit slukkede, da de så udsendelsen, som begyndte at glorificere Hans Egede.  

For folk er flygtet fra dansk magt, væk fra Nuuk.  

inuit forsøgte at leve livet i fred og ro, og uden respekt for dette kom danske inspektionsskibe og hentede ”ukristne” inuit børn, som forsvandt uden at forældrene vidste, hvor de blev af.  

I 1953 narrede Danmark FN til at tro, at ”Grønland” (koloninavn, vi kalder det Nunarput) blev indlemmet i kolonistaten, og at inuit nu var danske (uden at behandle dem sådan), efter at have ladet dem være undermennesker for koloniherrerne.

Indrag inuitne i rigsfællesskabet 

Flemming Jensen kender ikke til følelsen af at være undertrykt eller blive mødt i en mismatch fra et romantisk juleeventyr - eller til at have de højeste tal af selvmord. 

For hvad gør det ved folk at blive mødt med fordomme og racisme? 

Stress, angst, vrede, frygt, sorg, mistillid, depression, søvnløshed, social angst, frygt for at indgå i nye grupper, social tilbagetrækning og isolation, PTSD, lavt selvværd, selvskade, dårlig fysisk helbred og selvmord. 

Læs også

Og der er racistiske betoninger, der indgår i forestillingen, og det var dem som Michael Bro påpegede.

I juleshowet var budskabet, at de voksne skulle lytte til børnene. Det er måske på tide, at Flemming Jensen begynder, at lytte til den gruppe, han fremstiller barnagtige. Om det så bare var syv? Som han siger i et radiointerview. 

For hvad er kærlighed, når den der ”elskes” ikke må have en mening, ytre sig eller påpege de problematiske fordomsskabende karikeringer af inuit?  

Og de danske medier må til at inddrage inuits fortællinger i hele rigsfællesskabet, herunder finansiere dem, for der er ikke lige adgang til at fremme fortællingerne. For igen, så er der ikke så meget fællesskab, vel?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Jensen

Skuespiller, forfatter, samfundskritiker
Lærer, mesterlære som skuespiller

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm

Fhv. seniorkorrespondent, Den Korte Weekendavis på Radio24syv
journalist

0:000:00