Delfiner, fængsler, grøn omstilling og meget andet på tapetet i åbningsdebat

Politikerne kom vidt omkring, da de fire nordatlantiske medlemmer af Folketinget gik på talerstolen under åbningsdebatten.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

Delfiner, fængsler, grøn omstilling, kontaktudvalg, radarer, EU, børn, uran og meget andet. Emnerne var mange og forskelligartede, da de fire nordatlantiske medlemmer af Folketinget omkring aftentid torsdag gik på talerstolen under tingets åbningsdebat. (Se alle fire taler og tilhørende spørgsmål under artiklen).

Den færøske socialdemokrat Sjúrður Skaale holdt traditionen tro en tale, som skilte sig ud fra mængden. I år med referencer til blandt andre den italienske digter Dante og september måneds fodboldkamp mellem Danmark og Færøerne - som Danmark kun med nød og næppe vandt.

Skaale blev dog også bedt om at forholde sig til drabet på 1428 delfiner på Færøerne i midten af september. På den ene side pegede Sjúrður Skaale på, at grise ofte lever et dårligere liv inden de slagtes, inden delfinerne sandsynligvis havde levet i de nordatlantiske farvande, inden de blev drevet ind i bunden af en færøsk fjord.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00