Analyse af 
Andreas Krog

Færinger fanget i dilemma mellem penge og principper

Set med danske briller burde det være nemt at vælge den moralsk og principielt rigtige tilgang og afskære alt samarbejde med Rusland. Det er da bare ikke altid på Færøerne. 

Foto: Føroya Landsstýri
Andreas Krog

Nogle af Færøernes største og politisk mest indflydelsesrige fiskere modtager snart tre nye store fisketrawlere, som blandt andet skal fange fisk og tjene sig selv hjem i Barentshavet. Både i den norske og den russiske del af Barentshavet.

Det kræver, at Færøerne indgår en ny fiskeriaftale med Rusland. Det vil den færøske fiskeriminister også meget gerne gøre. Mulighederne for at fiske i andre landes farvande - mod at tillade andre landes fartøjer i færøske farvande - er en vigtig del af en færøsk økonomi, hvor fiskeri fortsat er den altdominerende hovedindtægtskilde. 

En fiskeriaftale med Rusland matcher dog rigtig dårligt med den kurs, som den færøske lagmand Bárður a Steig Nielsen de senere måneder har forsøgt at styre de 18 vindblæste øer ind på. En kurs hvor Færøerne stiller sig op side om side med de øvrige vestlige lande og blandt andet sanktionerer Rusland hårdt efter den russiske invasion af Ukraine i februar i år.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00