Bør Danmarks arktiske ambassadør have grønlandske rødder? Folketingsmedlem har antændt hård debat

Et forslag om, at Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder, bliver mødt med anklager om racisme og forskelsbehandling.

Andreas Krog

Det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam fra det socialdemokratiske parti Siumut slår sammen med en partifælle i et debatindlæg i Altinget Arktis til lyd for, at Danmarks arktiske ambassadør skal være en person med grønlandske rødder.

Danmarks nuværende arktiske ambassadør Thomas Winkler skal til efteråret være ambassadør i Israel. Han afløses derfor på posten af Tobias Elling Rehfeld, der i dag er Danmarks ambassadør til Sydafrika. Ingen af de to diplomater har grønlandske rødder.

"Vi vil (…) opfordre den danske regering til at genoverveje sin beslutning (om at udnævne Tobias Elling Rehfeld, red.), og i stedet udpege en grønlandsk inuk som ny arktisk ambassadør. Det er på tide, at Danmark bevæger sig ud over kolonialistiske holdninger og arbejder hen imod en fremtid med ægte lighed og gensidig respekt,” skriver Aki-Matilda Høegh-Dam og partifællen Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament Inatsisartut.

Unik viden

En ambassadør med grønlandske rødder har en helt anden viden og ekspertise at trække på, end en ambassadør med danske eller færøske aner, mener de to grønlandske politikere.

Læs også

”Grønland er det eneste arktiske territorium i det danske kongerige. Det er os, kalaallit og Inuit, som er bedst rustet til at forstå og adressere de unikke udfordringer samt muligheder, som Arktis byder på. En oprindelig grønlandsk Inuk har en unik viden og ekspertise om Arktis, som allerede af den årsag ville være langt bedre rustet til at repræsentere Kongeriget som arktisk ambassadør,” skriver Aki-Matilda Høegh-Dam og Kuno Fencker.

Racemæssige kriterier

Forslaget får en ublid medfart fra begge sider af folketingssalen.

Hos SF mener man, at det er direkte racistisk.

”Vi går ikke ind for at lægge racemæssige kriterier til grund for ansættelser, da vi er modstandere af racisme og forskelsbehandling,” fastslår SF's udenrigsordfører Karsten Hønge.

Aki-Matilda Høegh-Dam afviser, at forslaget er racistisk. For hende handler det om at bekæmpe diskrimination.

”Jeg ser ikke rigtig SF gøre noget for at bekæmpe den diskrimination, der sker mod grønlændere. Det her er vores initiativ til at bekæmpe det,” siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Alle er velkomne 

I Dansk Folkeparti stejler man også kraftigt over ideen om, at race skal være adgangskort til posten som arktisk ambassadør.

”Det er Danmark der varetager udenrigspolitikken for kongeriget. Alle - også grønlændere - er velkomne til at søge ind i udenrigstjenesten, men udpegninger sker ikke på baggrund af racekriterier, men derimod kompetencer,” siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører Anders Vistisen.

Læs også

Aki-Matilda Høegh-Dam mener netop, at en arktisk ambassadør med grønlandske rødder vil have vigtige kompetencer.

”Det er i mine øjne en kompetence, at man har stor kendskab til det arktiske folk, kultur og sprog,” siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Peger på nogen og ikke på alle

Regeringspartiet Moderaterne er heller ikke begejstret.

”Vi skal ikke som udgangspunkt forskelsbehandle den grønlandske befolkning. Det er der en fare for kan ske, hvis man på forhånd peger på nogen og ikke på alle,” siger Moderaternes udenrigsordfører Jon Stephensen.

Hos Socialdemokratiet er man heller ikke vild med forslaget fra de grønlandske partifæller.

“At kunne et bestemt sprog eller at have særligt kendskab til et område, kan jo godt tælle som en kompetence i den samlede vurdering af kandidater til funktioner i udenrigstjenesten.

Men det må handle om i det hele taget at besætte stillingerne med kvalificerede folk og strukturere opgaverne klogt. Et egentligt etnisk kriterie for en udpegning eller ansættelse i udenrigstjenesten synes jeg ikke er et godt forslag,” siger partiets udenrigsordfører Jesper Petersen. 

Besættes internt

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er heller ikke vendt tilbage på Altingets forespørgsel om en kommentar til forslaget fra Aki-Matilda Høegh-Dam og Kuno Fencker.

Men i en mail til Altinget oplyser Udenrigsministeriets presseafdeling, at funktionen som arktisk ambassadør varetages af chefen for Udenrigsministeriets kontor for Arktis og Nordamerika, der også har ansvar for forholdet til USA og Canada såvel som udenrigspolitisk koordination med Færøerne og Grønland.

"Kontorchefsstillingen – og dermed funktionen som arktisk ambassadør - besættes internt i overensstemmelse med de gældende retningslinjer for besættelse af chefstillinger i udenrigstjenesten. Efter Udenrigsministeriets opfattelse er dette den bedste måde at samtænke de forskellige hensyn," skriver presseafdelingen i Udenrigsministeriet.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aki-Matilda Høegh-Dam

MF (Siumut)
ba.scient.pol.

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Anders Vistisen

Medlem af Europa-Parlamnetet (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

0:000:00