Debat

Grønlandske politikere: Kolonihistorien spøger, når den nye arktiske ambassadør ikke er inuk

Det er os en gåde, at der endnu engang bliver udpeget en ambassadør til at repræsentere os, som ikke har den nærmeste forståelse for, hvad vi gennemgår, skriver Aki-Matilda Høegh-Dam og Kuno Fencker.

Det er os, kalaallit og Inuit, som er bedst rustet til at forstå og adressere de unikke udfordringer samt muligheder, som Arktis byder på, skriver Aki-Matilda Høegh-Dam og Kuno Fencker.
Det er os, kalaallit og Inuit, som er bedst rustet til at forstå og adressere de unikke udfordringer samt muligheder, som Arktis byder på, skriver Aki-Matilda Høegh-Dam og Kuno Fencker.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Aki-Matilda Høegh-Dam
Kuno Fencker
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Altingets artikel 'Danmark får ny arktisk ambassadør' blev det beskrevet, at Danmark omrokerer sine ambassadørposter i Udenrigsministeriet, hvilket blandt andet omfatter en ny udnævnelse af den arktiske ambassadør.

Den nuværende arktiske ambassadør, Thomas Winkler, flytter til Tel Aviv i Israel, mens hans afløser, Tobias Elling Rehfeld, bliver hentet hjem fra Afrika.  

Som folkevalgte repræsentanter for Siumut, er vi mildest talt skuffet over denne beslutning. 

Kolonihistoriens efterslæb

Danmark fortsætter med at udvælge danske diplomater som arktiske ambassadører frem for at udpege en oprindelig arktisk grønlandsk inuk til at repræsentere Kongeriget i Arktisk regi. 

En udnævnelse af en grønlandsk inuk ville have været et symbol på respekt for vores kultur og vores bidrag til Arktis

Aki-Matilda Høegh-Dam og Kuno Fencker
Hhv. MF, Siumut og medlem, Inatsisartut, Siumut

I flere årtier har Danmarks kolonihistorie trukket sig som et efterslæb, hvor fordomme, racisme, og undertrykkelse har stået på til trods for den formelle afkolonisering i 1953.

Inden for de seneste fire år har Danmark dog skabt et lys af håb med anerkendelser omkring de negative konsekvenser af kolonihistorien, udredninger af kolonitiden og en ansvarstagen for konsekvenserne hermed. 

Derfor er denne beslutning, at ansætte endnu en dansk diplomat som arktisk ambassadør, ikke alene skuffende men også en forpasset mulighed for at fremvise den fremgang, som Danmark har skabt inden for den Internationale Folkeret.

Læs også

Grønland er det eneste arktiske territorium i Kongeriget. Det er os, kalaallit og Inuit, som er bedst rustet til at forstå og adressere de unikke udfordringer samt muligheder, som Arktis byder på.

Lighed og gensidig respekt

En oprindelig grønlandsk inuk har en unik viden og ekspertise om Arktis, som allerede af den årsag ville være langt bedre rustet til at repræsentere Kongeriget som arktisk ambassadør. 

Som et arktisk folk har vi stor indsigt i arktisk økologi, geografi, de sociale og økonomiske udfordringer, vi står overfor. Derfor er det os en gåde, at der endnu engang bliver udpeget en ambassadør til at repræsentere os, som ikke har den nærmeste forståelse for, hvad vi gennemgår. 

Ved at udnævne endnu en dansk diplomat går Danmark ikke kun glip af det arktiske inuit folks unikke perspektiv og ekspertise, men fastholder også en langvarig kolonialistisk tankegang, der betragter os som underlegne.

Læs også

Denne tankegang har historisk set ført til marginalisering og undertrykkelse af vores folk, og tiden var netop inde til, at Danmark fortsatte kampen for at rette op på denne uretfærdighed. 

En udnævnelse af en grønlandsk inuk som arktisk ambassadør ville desuden have været et symbol på respekt for vores kultur og vores bidrag til Arktis.

Det ville have vist, at Danmark anerkender værdien af inuits viden samt ekspertise og er villige til at arbejde sammen med os som ligeværdige partnere, når det handler om at forme Arktis fremtid. 

Vi vil derfor opfordre den danske regering til at genoverveje sin beslutning, og i stedet udpege en grønlandsk inuk som ny arktisk ambassadør.

Det er på tide, at Danmark bevæger sig ud over kolonialistiske holdninger og arbejder hen imod en fremtid med ægte lighed og gensidig respekt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aki-Matilda Høegh-Dam

MF (Siumut)
ba.scient.pol.

Kuno Fencker

Medlem af Inatsisartut, Siumut
Transportøkonom, HDO (Aalborg). Cand.jur

Thomas Winkler

Ambassadør, Tel Aviv, Israel
cand.jur. (Københavns Uni. 1988)

0:000:00