Grønland er afhængig af Kina, hvis den store jackpot skal hives hjem

Kina er nærmest ikke til at komme uden om, hvis Grønland skal score den store gevinst på de sjældne jordarter til at producere mobiltelefoner og vindmøller, som landet har massive mængder af, lyder vurdering fra GEUS.

Foto: Tanbreez Ceo Greg Barnes/Reuters/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Grønland sidder på en guldgrube. En af verdens største uudnyttede forekomster af sjældne jordarter befinder sig nemlig i Kvanefjeld og Kringlerne i Grønland. Samtidig skriger verdensmarkedet efter sjældne jordarter til at producere blandt andet kampfly, mobiltelefoner og vindmøller. 

Det betyder, at en udvinding af sjældne jordarter fra Kvanefjeld og Kringlerne potentielt kan give Grønland indtægter i milliardklassen. Indtægter, som kan udgøre en væsentlig brik i bestræbelserne på at skaffe Grønland indtægter, der kan frigøre landet fra afhængigheden af bloktilskud fra Danmark, som i dag udgør mere end 50 procent af de offentlige indtægter i Grønland. 

Det bliver dog ikke uden kinesisk indblanding, hvis det grønlandske sjældne jordarts-eventyr skal realiseres. Det påpeger en ekspert. 

0:000:00