Grønland kan blive ramt af EU-besparelser

STØTTE: EU-Kommissionen vil beskære EU-støtten til oversøiske territorier og Grønland med næsten 100 millioner kroner om året. Statsministeren har inviteret EU-Kommissionens formand til Grønland for at forklare, hvorfor Grønland bør gå fri.

EU-besparelserne kan blandt andet ramme Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik.
EU-besparelserne kan blandt andet ramme Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik.Foto: Ilisimatusarfik
Andreas Krog

Storbritanniens beslutning om at forlade EU kan risikere at ramme Grønlands uddannelsessektor hårdt. For med briternes exit får EU færre indtægter, og derfor skal der spares. Og et af de steder, hvor EU-Kommissionen foreslår at spare, er på EU-støtten til Grønland. Det fremgår af det forslag til EU-budget for 2021-2027, som EU-Kommissionen fremlagde i sidste uge.

EU-Kommissionen lægger op til at spare på den pulje, der går til at støtte i alt 25 oversøiske territorier samt Grønland. Kommissionen vil reducere puljen med 14 procent fra godt 4,3 milliarder kroner i den indeværende budgetperiode for 2013-2020 til godt 3,7 milliarder kroner i perioden fra 2021 til 2027.

Af de i alt 4,3 milliarder kroner i den indeværende budgetperiode går mere end 1,6 milliarder kroner til Grønland. En støtte, der populært kaldes grønlandsinstrumentet og bruges på den grønlandske uddannelsessektor. De resterende 2,7 milliarder kroner går til i alt 25 hovedsageligt britiske, franske og hollandske territorier.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00