Debat

Grønlandsk partiformand: Danmark var ikke en venlig kolonimagt

Jeg er træt af at høre på danskere, der udlægger historien som om, at vi grønlændere burde være taknemmelige over for Danmark. Det er på tide, at det mørke kapitel i den danske historie bliver undersøgt og udredt ordentligt, skriver Jens-Frederik Nielsen.

Kun med en historisk udredning på ordentlige vilkår kan vi påbegynde et ligeværdigt partnerskab som lande og som folk, skriver Jens-Frederik Nielsen.
Kun med en historisk udredning på ordentlige vilkår kan vi påbegynde et ligeværdigt partnerskab som lande og som folk, skriver Jens-Frederik Nielsen.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Jens-Frederik Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Grønland er vi trætte af at høre på, at danskere fortæller os, at Danmark var en venlig kolonimagt, og at alt blev gjort i den bedste mening. Det kan godt være, at det var en anden tid, og at man i Danmark ønsker at sætte kolonitiden ind i en historisk kontekst. Og det kan godt være, at andre kolonimagter var langt værre end Danmark. Men det ændrer ikke på, at Danmark var en kolonimagt, der gjorde grønlænderne fortræd. Det er på tide, at det mørke kapitel i den danske historie bliver undersøgt og udredt ordentligt

Temadebat

Udredning af Grønland og Danmarks forhold

I juni blev det besluttet, at der skal udarbejdes en historisk udredning om forholdet mellem Danmark og Grønland.

Uddannelses- og Forskningsministeriet skal i samarbejde med Departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke i Grønland nedsætte et kommissorium, som skal ligge klar i oktober 2022.

Men hvad bør kommissoriet indeholde? Hvordan skal udredningen tilrettelægges? Og hvilke aktører bør inddrages?

Altinget Arktis tager debatten. Bland dig ved at sende et indlæg til [email protected].

Jeg har en dansk far og har boet i Danmark. Jeg har familie og venner i Danmark og holder med Danmark til VM i Qatar. Mit personlige forhold til Danmark er sagt med andre ord rigtig godt. Men mit og andres personlige forhold til Danmark er i bund og grund ligegyldigt i forhold til, hvad der er sket rent historisk i forholdet mellem Grønland og Danmark.

Fortællingen om den danske kolonimagt

Jeg er træt af fortællingen om Danmark som den venlige kolonimagt. Jeg er træt af at høre på danskere, der udlægger historien som om, at vi grønlændere burde være taknemmelige over for Danmark, at Danmark har reddet os grønlændere fra et liv i fattigdom, og at alle andre kolonimagter havde været meget værre end Danmark. Sandheden er jo, at ingen af os aner, hvordan Grønland havde set ud i dag, hvis Danmark havde holdt sig væk for 300 år siden.

Til gengæld ved vi, at Danmark mildt sagt har opført sig dårligt over for Grønland og grønlænderne. Spiralsagen, de juridisk faderløse og eksperimentbørnene er gode eksempler herpå. Disse skandaler har givet os et andet billede og et andet perspektiv.

Danmark var ikke en venlig kolonimagt, og det var ikke alt, der blev gjort i den bedste mening. Der er på den baggrund et akut behov for at finde ud af, hvad der ellers er blevet fejet ind under gulvtæppet fra kolonimagtens side.

Det nytter ikke noget, at vi bliver ved med at købe ind på præmissen om Danmark som den venlige kolonimagt, der gjorde alt i den bedste mening

Jens-Frederik Nielsen
Partiformand, Demokratiit

Hvis alt kommer frem, kan vi begynde at finde ud af, hvordan vi kommer videre. Kun på den måde kan vi påbegynde et ligeværdigt partnerskab som lande og som folk.

Historisk udredning

Jeg mener derfor, at det må være på tide, at der bliver nedsat en kommission, der skal grave i kolonitiden, så alt kommer frem. Vi er nødt til en gang for alle at få afdækket kolonitiden og de eventuelle forbrydelser mod menneskeheden, som den danske stat har gjort sig skyldig i.

I den forbindelse er det ekstremt vigtigt, at der bliver lyttet til os i Grønland. Vi vil ikke finde os i, at velmenende danske forskere og politikere endnu en gang fortæller os, hvordan kolonitiden var. Grønland og grønlænderne skal inddrages helt fra starten af udredningen. Alle arkiver skal åbnes. Alt – også alt det ubehagelige – skal frem.

Det nytter ikke noget, at vi bliver ved med at købe ind på præmissen om Danmark som den venlige kolonimagt, der gjorde alt i den bedste mening.

Jeg ønsker også, at den kommende udredning tager hul på den svære debat, om hvorvidt Grønland har ret til en form for økonomisk erstatning fra Danmark for de overgreb, der er begået. Og i den forbindelse vil jeg ikke høre på, at Grønland modtager bloktilskud. Bloktilskuddet er ikke erstatning for Danmarks dårlige samvittighed – det er i bund og grund blot den pose penge, som Danmark sparer, fordi Grønland selv har overtaget ansvaret for de områder, som tidligere var Danmarks ansvar.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens-Frederik Nielsen

Partiformand, Demokraatit, medlem, Inatsisartut
samfundsvidenskab (Ilisimatusarfik 2016)

0:000:00