Analyse af 
Martin Breum

Et politisk alternativ til rigsfællesskabet vinder frem i Grønland

Tanken om "free association" med Danmark samler centrale kræfter i Grønlands politiske miljø, mens Konservatives Rasmus Jarlov vil have dansk forskning i fænomenet stoppet. Færøske politikere forsøgte at lande en aftale om fri association for over 20 år siden, og de slikker stadig sårene, skriver Martin Breum.

Fri association er anerkendt af FN og omfavnes i dag af fem mikronationer i Stillehavet, der lever i hver sin version af konstruktionen med enten USA eller New Zealand, skriver Martin Breum.
Fri association er anerkendt af FN og omfavnes i dag af fem mikronationer i Stillehavet, der lever i hver sin version af konstruktionen med enten USA eller New Zealand, skriver Martin Breum.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Martin Breum

De færreste danskere har formentlig nogensinde hørt om “free association,” men i Grønland får denne sjældent anvendte politiske konstruktion i disse dage ny vægt som en mulig afløser for rigsfællesskabet.

Fri association med Danmark er skrevet ind som en nærliggende mulighed i et første udkast til forfatning for et uafhængigt Grønland, der blev offentliggjort i april. Og onsdag i sidste uge samledes så en perlerad af aktører fra centralmagten i Nuuk på Grønlands Universitet for at diskutere mere præcist, hvordan fri association bør anvendes af et uafhængigt Grønland.

Forud havde en af arrangørerne, Dansk Institut for Internationale Studier, offentliggjort en serie analyser om fri association, hvor en af overskrifterne lød “Greenland one step closer to independence”.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00