IA: Øget arktisk overvågning er vigtigere end nye skibe

Nye inspektionsskibe er ikke den vigtigste arktiske nyanskaffelse for det grønlandske parti IA, mens Venstre holder kortene tæt ind til kroppen i sagen om levetidsforlængelse eller ej af Forsvarets Thetis-skibe.

Inspektionsskibet Triton i otte meter høje bølger i farvandet omkring Færøerne.
Inspektionsskibet Triton i otte meter høje bølger i farvandet omkring Færøerne.Foto: AJ Triton/Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

I store dele af Forsvaret, forsvarsindustrien og den maritime industri gav det anledning til hovedrysten og panderynker, da det fornylig kom frem i blandt andet Altinget, at embedsmænd i Forsvarsministeriet har kridtet et scenarie for et nyt forsvarsforlig op, som indeholder en levetidsforlængelse af Søværnets fire inspektionsskibe af Thetis-klassen.

I mere end 30 år har skibene sejlet Nordatlanten og Arktis tyndt i alt slags vejr. I havblik, storm og isfyldte farvande. Det har slidt gevaldigt på skibene, og en anskaffelse af nye skibe var derfor oprindeligt udset til at være en af de store poster på anskaffelseslisten i det kommende forsvarsforlig.

Men i et notat fra november sidste år, som Altinget er i besiddelse af, lægger embedsmændene op til, at de fire Thetis-skibe blot skal levetidsforlænges og moderniseres. I stedet skal der bygges patruljeskibe til brug i Østersøen.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00