Kronik

Jurastuderende om Grønland-salg: Medierne nedværdiger et helt folk

KRONIK: Grønland kan ikke sælges. Det ville være ulovligt. Alligevel har medierne valgt at skabe en debat om, hvorvidt 56.000 danske statsborgere skal sælges. Denne koloniherre-mentalitet er forkastelig, skriver jurastuderende Peter Albert Huggler.

Der skal lyde stor ros til Mette Frederiksen for at forsøge at stoppe diskussionen om, hvorvidt Grønland er til salg, mener Peter Albert Huggler.
Der skal lyde stor ros til Mette Frederiksen for at forsøge at stoppe diskussionen om, hvorvidt Grønland er til salg, mener Peter Albert Huggler.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Albert Huggler
Jurastuderende

Nu stopper snakken om at sælge Grønland! Det sagde Mette Frederiksen søndag aften, dansk tid, og det har jeg forsøgt at sige i nogle dage – særligt til de danske medier.

Der er nemlig ingen diskussion om, hvorvidt Grønland kan sælges. Det kan det nemlig ikke. Så Trump må finde et andet projekt, hvis han tænker på kapacitetsudvidelse, når han taler om at gøre America Great Again. Det var det klare budskab til de danske medier fra min side.

Danmark har ratificeret en lang række konventioner og erklæringer, der giver inuit særlige rettigheder, eftersom Danmark anerkender dem som et urfolk.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Ulovligt at sælge
Blandt de juridisk bindende konventioner finder man en forpligtelse i ILO 169 fra 1989 til at konsultere urfolk, sikre ret til oprindelige erhverv, ret til at blive hørt i alle spørgsmål, der omfatter deres levevis og areal, ret til traditionelt besiddet land og ret til anerkendelse af disse.

Dertil kommer Undrip, FN's erklæring om urfolks rettigheder, biodiversitetskonventionen, Menneskerettighedserklæringen, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og så videre, hvilke Danmark ligeledes har tiltrådt, og hvor de menneskeretligt opbundne rettigheder om statsborgerskab, og særligt urfolks ret dertil, cementeres gang på gang.

Vi har set en præsentation af et forældet syn på Grønland og uproportional taletid til dem, der præsenterer grønlandske stereotyper.

Peter Albert Huggler
Jurastuderende

Det, der ingen tvivl kan være om, er, at Danmark har tiltrådt disse konventioner og erklæringer. At sælge Grønland er i direkte strid med folkeretten og altså ulovligt. Jeg kunne gentage en masse bestemmelser fra konventioner og så videre, men det vil alene hindre min egentlige kritik.

Det, jeg har set som den helt store problematik de seneste dage, er nemlig mediernes dækning af forløbet.

Forældet syn på Grønland
Vi har set en præsentation af et forældet syn på Grønland og uproportional taletid til dem, der præsenterer grønlandske stereotyper. Det er en passion for den lette og gode historie, hvor fakta tilsidesættes, og vi i stedet skal diskutere, om vi skal sælge Grønland, uden at det har været nødvendigt at bringe oplysningen om, at det ikke er op til Danmark.

Jeg har været i kontakt med flere medier og forsøgt at få dem til at fortælle, at "det er i strid med Danmarks internationale forpligtelser, og derfor kan Danmark ikke sælge Grønland". Naturligvis med henvisninger til eksperter.

Men i stedet har man valgt en sensationalistisk tilgang til historien om, at Trump vil købe Grønland. Sandheden umuliggør nemlig den gode historie.

Den gode historie ligger i at stikke et kamera op i hovedet på en professor med Grønlandsk afstamning, tage til Nuuk og interviewe folk på gaden eller få stats- og udenrigsministeren til at sige: "Nej, Grønland er ikke til salg!"

Der er ingen lækre billeder i at lukke diskussionen, men i stedet har man valgt en fornedrende tilgang til 56.000 danske statsborgere, hvor man skaber en debat om, hvorvidt de skal sælges. Man lader en rigmand sige: "Ja! De skal sælges." Man lader en statsminister sige, at "de har selvstyre". Bevares. Det er fantastiske billeder og har sikkert givet et flot seertal. Men det er ikke ærligt.

At blive talt om som en handelsvare
Hvad man glemmer at tænke over er den usikkerhed og nedværdigelse det er af et helt folk og af vores grønlandske medborgere.

Det er nedværdigende at blive talt om som en handelsvare, og jeg tvivler på, at journalister ville reagere på den måde, de gør, hvis ikke Grønland var lidt eksotisk at fortælle om.

Et enkelt medie er gået så langt som at udlægge en professor i statsrets udtalelse: "Vi har ikke nogen grundlovssikrede rettigheder, der gør, at de skal høres, i praksis ville det nok være helt utænkeligt at sælge Grønland, uden at de havde sagt ja til det også." Og også: "Hvis Danmark virkelig ville sælge Grønland, så kunne det faktisk godt lade sig gøre rent juridisk", vurderer ekspert i statsret.

Denne journalistiske stramning har gjort, at folk måtte frygte, hvorvidt det rent faktisk var muligt, og ladet dem tro, at de skal forlade sig på danske borgere og politikeres gode vilje.

Først og fremmest er det direkte tåbeligt, at mediet henvender sig til en professor, der har med grundloven at gøre og ikke til én med ekspertise inden for folkeretten eller urfolksretten. Dernæst er denne fortolkning af, at det juridisk er muligt at sælge Grønland, forkert.

Øget lyst til selvstændighed
Jeg har forsøgt at kommunikere med flere medier gennem mails og Twitter for at fortælle nøjagtigt, hvor det står, at man ikke kan sælge Grønland. Jeg har forsøgt at anbefale eksperter, der vidste noget om området, og sagt: "Hvis I ikke kan få fat på dem, så siger jeg det gerne", og så videre.

Men historien blev væk.

Men hvad har det af konsekvenser, at journalister taler ned til Grønland? Altså ud over det moralsk forkastelige i denne koloniherrementalitet, medier præsenterer, er det blot en gentagelse af motivationen bag grønlænderes ønske om selvstændighed.

Der er nemlig ingen lighed i rigsfællesskabet, så længe deres oplevelse er, at danskerne konsekvent taler ned til dem og behandler dem som undersåtter, fremfor som medborgere.

Læs også

Grønlænderne har fundet sig i meget fra dansk side allerede. Det har styrket ønsket om selvstændighed allerede i 2021. Nu skal de så høre mediernes konstruerede diskussion om, hvorvidt Grønland skal sælges, hvad det skal koste og smagløse kommentarer fra politiske kommentatorer og politikere om, at Trump burde prøve at "købe en grønlænder" først, at "vi [danskerne] ikke vil sælge Grønland", og den evige trussel om mindre selvstændighed fra dele af de nationalkonservative partier.

At der er en øget lyst til selvstændighed er mig ret forståeligt, når denne skabs-koloniherrementalitet råber gennem nøglehullet.

En moden statsleder
Der skal derfor lyde en stor ros til Mette Frederiksen for at sige: "Grønland tilhører det grønlandske folk" og for at forsøge at stoppe diskussionen. Det er nemlig dét, en moden leder gør, når medierne er gået i selvsving, og debattører og meningshavere råber op.

Nu vil Trump så ikke til Danmark, og igen går flere danske medier efter de lavthængende frugter, fremfor at lade noget så ubehageligt som fakta komme i vejen.

Dette sker på bekostning af almindelige menneskers tryghed. Nu skal vi igen høre fra gud og hvermand med en holdning. Vi skal igen høre, at "politikerne siger nej til salg", også fra Trump, men dét, der umuliggjorde salget, er og bliver juraen.

Jeg får lyst til at slutte af med en anekdote. Samernes joik er ringbaseret, og min samiske underviser i urfolksretten fortalte vores klasse, at hans joik og alle dumheder har den ting tilfælles, at de går i ring: Fejl vil blive gentaget, måske af andre, måske af ham selv. Det samme tør siges i Mediedanmark: Fakta vil også blive ignoreret næste gang, og vi skal høre rigmænds holdning til noget, de ingen indflydelse har på.

Det eneste, vi får ud af det, er en formudret, fordummende og fordømmende debat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00