Arktiske droner kan risikere at blive mere end tre gange dyrere end først antaget

Regeringen holder fast i, at Forsvaret har behov for langtrækkende droner. Også selvom de sandsynligvis vil koste langt mere at anskaffe og operere, end man oprindeligt havde budgetteret med. 

Foto: General Atomics
Andreas Krog

750 millioner kroner. Det var hvad Forsvaret og Forsvarsministeriet i 2021 budgetterede med, at det ville koste at anskaffe to store langtrækkende droner til overvågning i Arktis. Tre leverandører af droner meldte dog i kor tilbage, at deres droner kostede langt mere end det. I hvert fald hvis de skulle kunne det, som danskerne ønskede med hensyn til blandt andet rækkevidde, lasteevne og sensorer. Derfor blev indkøbet af dronerne aflyst i maj sidste år.

Nu har Forsvaret så igen regnet på en droneanskaffelse og er kommet frem til, at det vil koste i omegnen af 3,9 milliarder kroner at anskaffe og drifte to langtrækkende droner. Det fremgår af et notat fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) til forsvarsforligskredsen, som Altinget er i besiddelse af.

{{toplink}}
Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

De knap fire milliarder kroner er over tre gange mere end hvad man oprindeligt troede, at det ville koste at anskaffe dronerne og drifte dem i 10 år. Estimaterne lød nemlig på 750 millioner kroner i anskaffelsespris og knap 500 millioner kroner til drift og vedligehold.

Notatet fra ministeren blev sendt til forligskredsen tirsdag forud for forhandlinger onsdag aften om det første af i alt fire delforlig, der skal konkretisere forsvarsforliget fra juni sidste år. Ministeren og regeringen lægger i et udkast til aftaletekst op til, at finansieringen af droneanskaffelsen skal indgå i aftalen om det første delforlig.

Udgiften til dronerne forventes i det første delforlig at udgøre ca. 2,7 milliarder kroner inklusiv etablissement, løn og driftsudgifter fra 2024-2033.

0:000:00