Kontroversiel grønlandsk politiker genopstiller til Folketinget

SPIDSKANDIDAT: Aleqa Hammond genopstiller til det kommende folketingsvalg for det grønlandske parti Nunatta Qitornai. Partiet vil ikke tage stilling til, hvorvidt de støtter blå eller rød blok.

Kontroversielle Aleqa Hammond genopstiller til Folketinget for det grønlandske parti Nunatta Qitornai. Partiet blev stiftet i 2017 og har et mandat i den grønlandske forsamling Inatsisartut.

Det oplyser partiformand Vittus Qujaukitsoq i en pressemeddelelse.

Tidligere har Aleqa Hammond samarbejdet med regeringen i Folketinget, men nu vil partiet, der går ind for et selvstændigt Grønland, ikke udpege "samarbejdspartnere eller kandidater til statsministerposten".

"Det må bero på vilje til samarbejde og at imødekomme Grønlands ønsker og krav," udtaler Vittus Qujaukitsoq i pressemeddelelsen.

I 2016 afgav Venstre formandsposten i Grønlandsudvalget til Aleqa Hammond, som til gengæld lovede, at hun ikke ville stemme imod regeringen i Folketinget.

Det førte til, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) blev citeret af Dagbladet Holstebro-Struer for, at regeringen havde "købt en grønlænder".

Siden beklagede ministeren sin udtalelse, mens Venstres daværende gruppeformand, Søren Gade, skrev i en mail til KNR, at "det er ikke en ordentlig måde at omtale hverken Aleqa Hammond, det grønlandske folk eller nogen andre på".

Brugte skattekroner på private formål
Ved sidste folketingsvalg stillede Aleqa Hammond op for det socialdemokratiske parti Siumut og fik 3.745 personlige stemmer ud af partiets 8.374 krydser. 

Men da hun stillede op for sit nye parti, Nunatta Qitornai, til det grønlandske valg sidste år, fik hun 171 personlige stemmer og blev ikke valgt ind.

Aleqa Hammonds deroute kommer blandt andet af nogle sager fra dengang, hvor hun var formand for Siumut. Det var hun fra 2009 til 2014, hvor hun gik af, efter at det blev afsløret, at hun havde brugt skattekroner på private formål.

Hun fortsatte med at repræsentere Siumut og stillede op for partiet til folketingsvalget i 2015, hvor hun blev valgt ind og fik den ene af de to grønlandske pladser.

Senere blev hun ekskluderet af Siumut og var løsgænger, indtil hun i april fortalte, at hun var blevet medlem af Nunatta Qitornai.

"Arbejdet for selvstændighed skal have en markant stemme i Folketinget, og Aleqa Hammond leverer en overbevisende og synlig figur i Folketinget," siger Vittus Qujaukitsoq.

Selvom Aleqa Hammond ved det kommende valg ikke er opstillet for Grønlands største parti, socialdemokratiske Siumut, men det langt mindre Nunatta Qitornai, så kan det langt fra udelukkes, at hun kan samle tilstrækkelig med personlige stemmer til at genvinde sin plads i det danske parlament.

Forrige artikel Skibsforliset, der ikke kunne ske Skibsforliset, der ikke kunne ske Næste artikel Hammond vil have mere udenrigspolitisk magt til Grønland Hammond vil have mere udenrigspolitisk magt til Grønland