Magni Arge: Målet er et selvstændigt Færøerne

DEBAT: Det færøske løsrivelsesparti Tjóðveldi vil bruge sin plads i Folketinget til at forfølge sit mål om et selvstændigt Færøerne.

Af Magni Arge
MF (Tjóðveldi)

Sjúrður Skaale virker meget bekymret for, hvordan andre bruger deres mandat i Folketinget, og for ham er dette åbenbart mere interessant end at fremlægge sin egen politik.

Han har ytret sig på samme måde i færøske medier, og der fik han det svar, at hverken Sjúrður Skaale eller det færøske socialdemokrati bestemmer, hvordan Tjóðveldi bruger sit mandat i Folketinget.

Tjóðveldi blander sig ikke i interne danske anliggender. Som republikansk parti bruger vi vores mandat til at forfølge vort mål om et selvstændigt Færøerne.

I Danmarks optik er Danmark, Grønland og Færøerne en enhedsstat, men vores parti anerkender ikke enhedsstaten – men derimod resultatet fra folkeafstemningen i 1946, da det færøske folk stemte for selvstændighed. 

Færingerne har ikke selv bedt om at være en del af Folketinget. Det er noget, man i sin tid har fundet på i Danmark. Men så længe vi er repræsenteret i Folketinget, vil vi bruge vores mandat til at opnå de resultater, vi er valgt til at arbejde for.

Sit store projekt
Sjúrður Skaale har valgt en anden kurs. Han har erklæret, at det socialdemokratiske projekt er større end noget land, og at han udelukkende ser den socialdemokratiske familie som sit store projekt. Det er hans eget valg.

Hans udmeldinger om Tjóðveldi og de grønlandske Folketingsmedlemmers holdning har en hul klang, når man genkalder sig erindringen fra 1998, da det færøske socialdemokrati var den direkte årsag til, at hele det danske politiske system blev omdannet til en farceagtig basar med en kinesisk krukke, der gjorde Ivar Hansen til formand for Folketinget i stedet for Birthe Weiss.

Årsagen var ene og alene, at den færøske socialdemokrat Jóanes Ejdesgaard erklærede sig neutral mellem blokkene i Folketinget – ligesom vi gør nu.  

Det gør vi, fordi vi ønsker at behandle sager, som er relevante i en færøsk sammenhæng. Vi tilhører hverken rød eller blå politik i Danmark – for vi er en færøsk stemme.

Med vores selvstændighed forsvinder også Færøernes repræsentation i Folketinget.

Forrige artikel Forskere: Grønlands bæredygtige udvikling er i fare  Forskere: Grønlands bæredygtige udvikling er i fare Næste artikel IA-politiker: Her er tre bud på en styrket forskning i Arktis   IA-politiker: Her er tre bud på en styrket forskning i Arktis