Analyse af 
Andreas Krog

Man skal aldrig tage noget for givet. Heller ikke opbakningen fra Grønland

IA's flirten med at pege på Lars Løkke Rasmussen som kongelig undersøger efter valget, er en huskekage til Mette Frederiksen og den socialdemokratiske regering, som selv synes den har gjort meget for Grønland i de forgangne godt tre år. 

IA's Aaja Chemnitz Larsen (t.v.) og statsminister Mette Frederiksen (t.h.) i folketingssalen i april 2021.
IA's Aaja Chemnitz Larsen (t.v.) og statsminister Mette Frederiksen (t.h.) i folketingssalen i april 2021.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

I både Socialdemokratiet og blandt politiske journalister og kommentatorer har man taget det mere eller mindre for givet, at det venstreorienterede grønlandske parti IA ville pege på Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, som statsminister efter valget den 1. november.

Men sådan kommer det ikke nødvendigvis til at gå, lød de i sidste uge fra IA's folketingsmedlem siden 2015, Aaja Chemnitz Larsen, i Altinget. Hun vil ikke igen støtte en socialdemokratisk et-parti regering. Og det kan heller ikke udelukkes, at IA i stedet peger på Lars Løkke Rasmussen, som kongelig undersøger.

Aaja Chemnitz Larsen. kan nemlig stadig huske forløbet, da Mette Frederiksen i juni 2019 skulle danne regering og forhandle det såkaldte forståelsespapir på plads med sit parlamentariske grundlag.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00