Forfatter: Grønland og Danmark må gøre fælles front mod Kina

DEBAT: Uden et stærkt rigsfællesskab vil hverken Danmark eller Grønland kunne forhindre, at kineserne fortsætter deres grænseoverskridende adfærd i Arktis, skriver Nauja Lynge.  

Af Nauja Lynge 
Forfatter og foredragsholder

Kan vi ikke forhandle et par lufthavne i Grønland på plads, så er forhandlinger om selvstændighed også udelukket. Kinas ambitioner om at blive en polar-stormagt tvinger os til at lære at forhandle.

Som det ser ud nu, har jeg ikke de store forventninger til, at det kan lykkes at indgå en aftale om selvstændighed. Dansk velvilje over for selvstændighed, gør det ikke alene. Det kommer til at kræve forhandlinger, som flere andre også vil blande sig i.

Det vil også komme til at handle om USA, FN, menneskerettigheder, mindretal, geopolitik, sikkerhed og meget mere. Med andre ord en indviklet kabale, som skal gå op.

Vi risikerer ydmygelse
Hvis der følelsesmæssigt er så meget i spil ved forhandling om et par lufthavne, så er det meget svært at forestille sig en vellykket forhandling om en løsrivelse fra Danmark. Det vil imidlertid være mest værdigt for både Grønland og Danmark selv at kunne forhandle aftaler på plads.

For kan vi ikke selv finde ud af det, så risikerer vi ydmygelse, når USA igen fortæller os, hvad vi skal gøre. USA vil aldrig tillade, at Kina tager magten fra Danmark.

Jeg er ret sikker på, at det ikke er en tilfældighed, at Statsministeren pludselig står i Nuuk med en stor pose penge. Han har med garanti fået et spark i røven af den amerikanske præsident.

Hvorfor kan Danmark så ikke bare holde Kina væk? Af berøringsangst afholder den danske regering sig fra at have en synlig Arktis-politik, der tydeligt tager stilling til Kinas interesser i Grønland.
 
Af samme årsag går danskere kun ind i sager om Kinas tilstedeværelse på enkeltsags niveau. Som nu i sagen om lufthavnsprojektet i Grønland. Når det så endelig lykkes efter indspark udefra, så læner vi os tilbage og venter på det næste stormvejr.

Rigsfællesskabet sikrer fælles front
Denne laden stå til politisk er den største garanti for, at det bliver umuligt at forhandle Grønlands selvstændighed på plads. Lufthavnspakken kan give et praj om, hvor langt vores forhandlingsevner rækker.

For at kunne holde kineserne i anden række, kræver det engagement fra dansk side. Derfor er vi i Danmark tvunget til at få rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Dette selvom vi støtter et ønske om selvstændighed.

For vi kan ikke forhandle uden at kende alle faldgrupper. Vi kan jo ikke risikere at erstatte rigsfællesskabet med en katastrofe, hvor vi så efterfølgende får internationale forbindelser på nakken. Vi skal styrke vores fælles fundament - rigsfællesskabet. Ikke for at undgå selvstændighed, men for at kunne træffe de rigtige beslutninger og forhandle på et lovligt og værdigt grundlag.

Kina er allerede ved at mandsopdække os i Arktis. Dermed overskrider de vores grænser i rigsfællesskabet, og vi åbner døren på vid gab for resten af kongeriget.

Uden rigsfællesskabet tager Kina Arktis
Det er uacceptabelt at invitere Kina ind - ikke bare for Grønland, men så sandelig også for resten af rigsfællesskabet. Kineserne er livsfarlige. Derfor skal vi insistere på samarbejde med Danmark i forhold til investeringer, ikke blot omkring lufthavne.

Både Danmark og USA har naturligvis en interesse i, at Grønland forbliver et lavspændingsområde. At emnet får følelserne i kog i Grønland i forhold til lufthavnspakken er ikke en overraskelse. Det er et element, som spiller en rolle i alle forhandlinger med Grønland. Også hvis en selvstændighed skal forhandles på plads.

Lufthavnsforhandlingerne må være et vink med en vognstang til danske politikere om, at det ikke kun kan handle om, hvad grønlænderne vil. Den danske regering har ifølge selvstyreloven indflydelse på spørgsmål i Grønland om udenrigs- og sikkerhedspolitik. Og det er jeg helt sikker på, at den amerikanske præsident nok skal minde os om, hvis vi skulle glemme det.

De  700 millioner kroner plus lån, som Danmark under meget lempelige vilkår tilbyder Grønland i lufthavnsprojektet, kan vise sig at være givet godt ud på den lange bane.

Forrige artikel Analytiker: Kina har købt politisk indflydelse i Norden for en slik Analytiker: Kina har købt politisk indflydelse i Norden for en slik Næste artikel Forfatter: Selvstyrelov i laser umuliggør en effektiv udenrigspolitik Forfatter: Selvstyrelov i laser umuliggør en effektiv udenrigspolitik
 • Anmeld

  Clemens Stubbe Østergaard · Seniorforsker

  Argumenter savnes

  "Kineserne er livsfarlige." Artiklens holdning til Kina virker lettere hysterisk, der gives absolut ingen argumenter her- udover at USA vil bestemme hvor kineserne må være. Er det den amerikanske Monroe-doktrin der også gælder for Grønland? (USA har overhøjheden over den vestlige halvkugle). Hvem er det der er berøringsangste? Der har jo aldrig været tale om at kinesere skulle drive fx lufthavnen.

 • Anmeld

  Nauja Lynge · forfatter

  Kina er livsfarlig

  I givet fald er jeg ikke den eneste "hysteriske". Jichang Lulu, Anne-Marie Brady, Mette Holm m.fl. har meget nøje gjort rede for, hvordan Kina taler med to tunger, har ambitioner om at blive en polar stormagt og ikke vil behandle Grønland bedre end de har behandlet folk andre steder fx. i Afrika. Så der er god grund til at frygte kineserne i Grønland.
  https://jyllands-posten.dk/debat/blogs/naujalynge/ECE10651193/kina-er-livsfarlig-for-rigsfaellesskabet/

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Nauja nationalisme fører for kort

  Nauja Lynge du burde lægge dine fobier til side og kigge lidt nærmere på situationen.

  Kina har de seneste 20 år søgt at skabe infrastruktur-projekter som andre ikke har villet eller kunnet. Ingen vestlige lande ville bygge jernbaner og veje i Afrika på tværs af kontinentet. At vi når arbejdet er godt i gang kommer og siger at at det lugter er forargeligt.

  Kina har indtil videre dygtigt udnyttet sin kvalifikationer og midler til alt det USA har været for fedtet til at unde verden. Et USA der er stærkt på vej ned ad slidsken hvilket vist kun få begræder.

  Grønland bør samarbejde med Kina som kan og vil åbne døren til Asien. Grønland har jo når det kommer til stykket ikke så meget andet at byde på end den is som smelter mellem hænderne på dem. Det er jo det nordligste Rusland som er vigtigt, Grønland er jo egentlig perifert.

 • Anmeld

  Erik Nørgaard · Journalist & fotograf

  Underlig diskussion

  Man opfatter det som om Nauja Lynge mener, at kineserne bare lige kommer og indtager Grønland. Det tror jeg nu ikke, de gør uden at være inviteret først og det er der jo nok også nogle internationale bestemmelser, som forhindrer.
  Hvorfor Sønderkøge vil have Grønland til at samarbejde med Kina, må stå hen i det uvisse, især når der ifølge hr. Sønderkøge ikke findes andet på Grønland end smeltende is.
  Med to så mærkværdige skud i tågen er det jo ikke underligt, at der dannes myter om forholdet Grønland/Danmark.
  For at gøre en lang historie kort:
  Mange af de i øjeblikket taburetklæbende politikere har brugt megen tid på at desavouere Grønland - måske på grund af, at Danmark har økonomisk underskud på rigsfællesskabet; men det har Danmark ikke haft altid.
  I denne disciplin har en ikke forstående og i forretningsmæssig henseende enøjet politiker/minister som Claus Hjort Frederiksen, nok været den, der har haft førertrøjen på.
  Men sandheden er jo, at der er masser af råstoffer i Grønland og de bliver mere og mere tilgængelige, efterhånden som temperaturen stiger (desværre).
  Hvis politikerne (både i Grønland og Danmark) vidste bare en lille smule om handel, produktion og var bare en lille smule i stand til at agere og reagere, så ville der jo nok blive lavet aftaler, som ville udnytte de grønlandske råstoffer.
  Danmark financierer og udbyttet deles i porten mellem Grønland og Danmark.
  Samtidig skabes der arbejdspladser for både grønlændere og danskere og det holder andre nationer ude.
  Sidst men ikke mindst, så vil det styrke det rigsfællesskab, som vi trods alt har haft i de sidste vel 350 år i stedet for, at en minoritet i Grønland og en ditto i Danmark går og "kaster grus i maskineriet".

 • Anmeld

  Jairus Lyberth · CPH

  "...udbyttet deles i porten mellem Grønland og Danmark".

  Man har i mange mange år kendt fra dansk side, at der er masser af råstoffer i Grønland og Danmark har da også udnyttet nogle af dem f.eks. Kryolit i Ivittuut, Maarmorilik-minen. Men, drømmen om dansk (med)finansiering af miner i Grønland brast, da daværende Landsstyreformand for IA, Kuupik Kleist afviste dansk forslag om en "Dong-model" ifht råstoffer. GL ønskede derimod, at åbne for udenlandske investeringer. At der så i mellemtiden ikke er kommet finansiering/investering fra den vestlige verden især, så har man sådan set lagt hænderne over på kineserne, hvilket vi så kan se brede sig ud til andre områder end råstoffer.

 • Anmeld

  Jens Kjærbøl · Cand.pharm.

  "Kineserne er livsfarlige"

  Kina-fobi.
  Racisme.

 • Anmeld

  Himanshu mishra

  How do I sync my settings in windows 10

  Windows 10 is one of the advanced operating system you will see many charges here if you face trouble to synchronize settings in windows 10 pc then just from here http://windowstuts.net/synchronize-settings/ get the easiest way to synchronize settings in windows 10 pc which you will do it online in few steps by getting help support from our tutorial.

 • Anmeld

  martin garix · google