Norge og Rusland fortsætter arktisk oliejagt trods begrænset succes

JAGT: Det store arktiske olieeventyr lader vente på sig. Norske og russiske olievirksomheder fortsætter dog ufortrødent deres efterforskning.

Russiske Gazprom Flots Amazon-platform skal bore i Karahavet.<br>
Russiske Gazprom Flots Amazon-platform skal bore i Karahavet.
Foto: Gazprom Flot
Andreas Krog

Det norske olieselskab Aker BP fik en lang næse efter at have boret efter olie i Svanefjell-feltet i Barentshavet gennem længere tid. Man fandt nemlig kun en lille mængde gas i feltet omkring 170 kilometer nord for Nordnorge - ingen olie. Boringen på 350 meters vanddybde var Aker BP's første efterforskningsboring i fire år.

Dermed fortsætter jagten efter olie i den norske del af Barentshavet med at være en sløj affære uden de store gevinster. Indtil videre er den norske olie- og gasudvinding i Arktis domineret af gasfeltet Snøhvit og oliefeltet Goliat.

Sendes videre ud i verden
Hvis det en dag skulle lykkes at finde olie i større mængder under Barentshavets bund, så kommer det højest sandsynligt lokalbefolkningen i dele af Nordnorge til gode. I hvert fald, hvis det er i Johan Castberg-feltet omkring 240 kilometer nord for det nordnorske fastland. Feltets indehaver, Equinor (tidligere Statoil, red.), har undersøgt feltet siden 2011. Og nu har de norske politikere pålagt Equinor, at hvis feltet sættes i produktion, så skal Equinor anlægge en olieterminal på land i Veidnes nær byen Honningsvåg. Olien skal så transporteres hertil, inden den sendes videre ud i verden.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00