Ny forskning: Grønlandske MF'ere er mere aktive end de færøske

Grønlandske folketingsmedlemmer deltager mere i det parlamentariske arbejde sammenlignet med de færøske kolleger. En ny undersøgelse viser, at grønlænderne har flere udvalgsposter, stiller flere spørgsmål og har færre orlovsdage. 

Aaja Chemnitz Larsen (IA) og Edmund Joensen (SP) på vej til gudstjeneste i forbindelse med Folketingets åbning i 2021. 
Aaja Chemnitz Larsen (IA) og Edmund Joensen (SP) på vej til gudstjeneste i forbindelse med Folketingets åbning i 2021. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Grønlandske folketingsmedlemmer deltager langt mere i det parlamentariske arbejde end de færøske. Det er konklusionen i en ny undersøgelse, som er lavet af Mette Marie Stæhr Harder, gæsteforsker ved juridisk fakultet på Københavns Universitet og lektor i statskundskab ved Karlstad Universitet. Undersøgelsen er finansieret af Carlsbergfondet.

Undersøgelsen kortlægger nordatlantiske folketingsmedlemmers engagement i dansk politik fra 1953 til 2019. Engagementet bliver målt på udvalgsmedlemskaber, spørgeaktivitet og tilstedeværelse i Folketinget. 

“Vi taler tit om de nordatlantiske folketingspolitikere under et. Der er bare virkelig stor forskel på, hvordan færøske og grønlandske parlamentarikere går til opgaven som folketingsmedlem," siger Mette Marie Stæhr Harder.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00