Premierminister giver inuitter undskyldning for koloniadfærd

UNDSKYLDNING: Canadas premierminister, Justin Trudeau, undskylder for Canadas behandling gennem knap tre årtier af inuitter i forbindelse med tuberkuloseepidemi.

Fra midten af 1940'erne til slutningen af 1960'erne hærgede en tuberkuloseepidemi i Canadas nordligste arktiske regioner. Det fik myndighederne til at tage en række drastiske initiativer for at inddæmme epidemien.

For det første blev tuberkulosepatienter sendt væk til behandling på sanatorier længere mod syd i Canada. I mange tilfælde kom patienterne aldrig tilbage og deres familier hørte ikke fra dem igen og fik heller ikke besked, når de døde. Tilbage i de nordlige regioner identificerede myndighederne inuitterne ved hjælp af id-mærker i læder – ikke med deres navne – og straffede børn for at tale inuit-sprog, slagtede slædehunde, tvangsflyttede familier og adskilte børn fra deres familier.

Initiativerne har sidenhen udgjort et mørkt kapitel i landets historie og behandling af iniut-befolkning. Fredag i sidste uge kom Canadas premierminister, Justin Trudeau, så med en uforbeholden undskyldning.

Login