Regeringskrise kan udløse valg i Grønland 

Udtalelser fra det grønlandske landsstyres udenrigsansvarlige Pele Broberg har skabt så meget ballade, at Grønlands regeringskoalition risikerer at blive sprængt. Landsstyreformand Múte B. Egede kan blive tvunget til at udskrive valg, mindre end seks måneder efter han kom til magten.

Landsstyreformand Múte B. Egede kan blive tvunget til at udskrive valg.
Landsstyreformand Múte B. Egede kan blive tvunget til at udskrive valg.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Efter mindre end et halvt år ved magten er den grønlandske regeringskoalition mellem venstrefløjspartiet IA og løsrivelsespartiet Naleraq kastet ud i en alvorlig krise, som kan risikere at udløse et valg til det grønlandske parlament Inatsisartut.

Årsagen er en række kontroversielle udtalelser fra landsstyrets udenrigsansvarlige Pele Broberg fra Naleraq.

Kan ikke støtte Broberg

Koalitionen har flertal i parlamentet og støttes af det borgerlige parti Atassut. De tre partier har tilsammen et flertal på to mandater.

Atassut har ikke længere tillid til Pele Broberg.

“Vi er stærkt utilfredse, og mit bagland kan slet ikke støtte Pele Broberg. Han er ikke velegnet til at varetage udenrigsområdet,” sagde Atassuts formand Aqqalu Jerimiassen mandag til KNR.

Han opfordrer landsstyreformand Múte B. Egede (IA) til at lave en rokade i landsstyret. Atassut er dog ikke parate til at stille et mistillidsvotum til Pele Broberg, når Inatsisartut tager hul på sin efterårssamling fredag i denne uge.

Atassut-formanden afviser overfor KNR, at partiet kunne finde på at gå i koalition med IA, hvis Naleraq forlader den nuværende koalition. Og det har partiet en historie for at gøre.

"Det er sket før, at Naleraq forlader en koalition, hvis ikke de får deres vilje. Så det er en mulighed, der ligger lige for i denne her sag,” siger redaktør på KNR’s radioavis Jens Thorin.

Udskrive valg 

En koalition mellem IA og Atassut ville ikke have flertal i parlamentet. I tilfælde af en Naleraq-exit ville Múte B. Egede defor skulle kigge i retning af det store socialdemokratiske oppositionsparti Siumut eller det socialliberale parti Demokraterne, hvis han vil beholde magten. Og det er langt fra sandsynligt, at de to partier vil komme ham til undsætning.

En af IA’s helt store mærkesager ved valget i april var nemlig et forbud mod uranudvinding. Og her ser Siumut og Demokraterne lige modsat på tingene.

Derfor kan krisen meget vel ende med, at Múte B. Egede bliver tvunget til at udskrive valg kun godt et halvt år efter valget den 6. april i år.

Sat på plads

Balladen startede med, at Pele Broberg i et interview i Berlingske søndag luftede ideen om, at kun grønlændere med inuit-baggrund skulle have lov til at stemme om grønlandsk selvstændighed. 

 “(…) det (må) være klart, at thailændere, danskere, englændere, franskmænd, spaniere, og hvem der ellers måtte bo her, ikke har krav på selvstændighed. Det er inuit. Hvad man føler og mener som tilflytter, det har ingen betydning for denne her afstemningsdebat,” sagde Pele Broberg til avisen.

Senere samme dag blev Pele Broberg sat grundigt på plads af landsstyreformand Múte B. Egede, der i en pressemeddelelse slog fast, at Brobergs synspunkt ikke var landsstyrets holdning.

“Det er ikke Naalakkersuisuts (det grønlandske landsstyre, red.) og koalitionens hensigt, at borgerne i Grønland skal forskelsbehandles og udelukke dem i at stemme,” lød det fra Múte B. Egede.

Naleraqs formand Hans Enoksen tog mandag i et opslag på Facebook Broberg i forsvar.

Múte B. Egede har ikke udtalt sig om sagen siden han udsendte pressemeddelelsen søndag aften. Det tolkes af politiske iagttagere som om, at han arbejder på at holde sammen på koalitionen.

Vækker opsigt

Det er ikke første gang, at udtalelser fra Pele Broberg vækker opsigt.

I juni i år meldte han ud, at Grønland ikke ønsker dansk militær tilstedeværelse.

I februar i år var partierne bag forsvarsforliget blevet enige om en såkaldt arktisk kapacitetspakke til i alt 1,5 milliarder kroner, som skal styrke Forsvarets opgaveløsning.

Pakken indeholder blandt andet to nye store overvågningsdroner og etableringen af en forsvarsuddannelse i Kangerlussuaq i Grønland, som skal gøre det nemmere for grønlandske unge at gøre tjeneste i det danske forsvar.

Strategi om demilitarisering 

Men Broberg tog afstand fra begge dele - samt generel dansk militær tilstedeværelse i Grønland.

“Vi har en klar strategi om demilitarisering, og vi er ikke interesserede i hverken droner, forsvarsuddannelse eller dansk militær tilstedeværelse i Grønland,” sagde Pele Broberg til TV2.

Få dage senere sagde Múte B. Egede, at TV2 havde overfortolket Brobergs udtalelser. 

Det har ikke været muligt for Altinget at få en kommentar fra Múte B. Egede eller Pele Broberg.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pele Broberg

Medlem, Inatsisartut (Partii Naleraq)
Pilot (SAS Flight Academy), International Business (CBS), Accelereret HD

Hans Enoksen

Fhv. formand, Inatsisartut, formand, Naleraq

Múte B. Egede

Formand, Naalakkersuisut (selvstyret), formand for Inuit Ataqatigiit (IA)
Kultur- og samfundshistorie, Grønlands Uni (ikke færdiggjort)

0:000:00