Analyse af 
Andreas Krog

Analyse: Søværnets offensive ønsker er ude af synk med politikernes ønsker om arktisk lavspænding

Mens Søværnet forudser øgede spændinger i Arktis og derfor ønsker sig arktiske fregatter, så taler danske og grønlandske politikere fortsat om arktisk lavspænding. De to forskellige læsninger af fremtidens arktis kommer op til overfladen når forhandlingerne om næste forsvarsforlig starter næste år.

Inspektionsskibet Triton på patrulje i grønlandske farvande. 
Inspektionsskibet Triton på patrulje i grønlandske farvande. Foto: Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Fra kystvagtopgaver til rene militære opgaver. Så præcist formulerede chefen for Søværnet, admiral Torben Mikkelsen, den transformation af sin opgaveløsning i Arktis og Nordatlanten, som Søværnet står overfor i de kommende år. Det skete, da han i sidste uge talte ved den danske forsvarsindustris årsmøde i Aalborg.

Den forestående transformation kommer klart til udtryk i de planer Søværnet har for de skibe, der om godt ni år skal afløse de letbevæbnede inspektionsskibe af Thetis-klassen. I Søværnets top taler man åbent om nye arktiske fregatter i stedet for inspektionsskibe. Fregatter som både skal kunne jage ubåde og skyde russiske fly ned, hvis det står til Søværnet.

Ønskerne bygger på en analyse, der hedder, at spændingerne øges i Arktis i takt med at isen smelter. Rusland og USA øger begge sin militære tilstedeværelse i regionen, mens Kina gør sit indtog. Indtil videre hovedsageligt med investeringer og forskning. Men grænserne mellem civil og militær kinesisk tilstedeværelse er ofte flydende.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024