Status over den sundhedspolitiske sæson

SUNDHED: Altinget.dk har bedt sundhedsordførere karakterisere det forløbne folketingsår. Sygehusinvesteringer, kræft og privathospitaler træder klart frem.
Foto: ft.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Birgitte Josefsen (V)
Det har været et år, hvor vi kunne se, at kræftpakkerne og tiltagene med kontaktpersoner til kræftramte virkeligt har hjulpet. Det er ting, som blev sat i søen under Lars Løkke. Så kan vi også være stolte af, at vi under en finanskrise kan afsætte et historisk stort beløb til nye sygehuse. Oppositionen har spildt meget tid på at ville diskutere det Udvidede Frie Sygehusvalg. Især har det været trist at se, at Socialdemokraterne skiftede mening og nu kritiserer det. Samtidig var det godt, vi fik anbefalingerne fra Forebyggelseskommissionen, så der kan laves et udkast til en forebyggelsesplan i løbet af sommeren.

Jonas Dahl (SF)
Det, som har fyldt mest, er den overbetaling, som regeringen har ydet privathospitalerne. Samtidig så har man også set, at regeringen, der ved sin tiltræden hånligt talte om ekspertvælde, den har ivrigt brugt eksperter til kommissioner, hvor de kun har lyttet til anbefalingerne, hvis det passede ind i regeringens kram. Specielt med Forebyggelseskommissionen er det ærgerligt. Her inden forhandlingerne starter i efteråret, er alle økonomiske tiltag afvist af regeringen. På den postive side så er det rart, at oppositionen har stået samlet i kritikken af Det Udvidede Frie Sygehusvalg, skatteyderbetalte sundhedsforsikringer og overbetalingen af privathospitalerne.

Liselott Blixt (DF)
Jeg er mest glad for, at man er kommet i gang med vaccinationerne mod livmoderhalskræft. Det er nemlig noget, jeg har været med til at presse igennem. Samtidig er det også gået godt med at rulle kræftpakkerne ud. Vi har også brugt en del tid på at vente på udspil. Men det tager tager jo tid at vende skuden (sundhedsvæsnet, red). Her tænker jeg på planlægningen af de nye sygehuse, specialesammenlægningerne og udarbejdelsen af initiativer efter Forebyggelseskommissionen. Det er dog ærgerligt, at vi har brugt så meget tid på at diskutere offentligt og privat i sundhedsvæsnet.

Per Clausen (EL)
Det vigtigste har været den uheldige privatisering af sundhedsvæsnet, som er blevet dokumenteret i kraft af overbetalingen af privathospitalerne. Udgangen af strejken sidste år løste samtidig heller ikke problemet med den manglende ligeløn på sundhedsområdet. På den negative side må vi også konstatere, at man stadig ikke har fundet en løsning på problemerne på det psykiatriske område. På den positive side, så er der noget, der tyder på, at kræftpakkerne har forbedret behandlingen. Planerne om en ny sygehusstruktur er god. Men det er problem, at regeringen ikke leverer de penge, den har lovet til projektet, og samtidig vil bestemme alt ned i detaljen.

Vivi Kier (K)
Med behandlingsret til de psykisk syge i det forgangne år har vi taget et stort skridt i forhold til at ligestille det at have en fysisk og en psykisk sygdom. Der har været en kæmpe diskussion om genindførelsen af Det Udvidede Frie Sygehusvalg, og nu glæder jeg mig til, at det det bliver genindført om få uger. Oppositionen har kaldt ministeren i et væld af samråd og stillet masser af beslutningsforslag. Det er jo tegn på at både politikere og danskere går op i sundhedsområdet - det ser jeg som meget positivt.

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Overbetalingen af privathospitalerne blev endelig dokumenteret, efter vi igen og igen har peget på det. Det er trist, at overbetalingen har fundet sted, men det er positivt, det er kommet frem i lyset.

Det er også godt, at kræftbehandlingen ser ud til at blive bedre med kræftpakkerne. Men de patienter, som blev behandlet for sent, og som fik sat fokus på problemerne, har ikke fået en ordenligt behandling i klagesystemet. Igen var det positivt at se, hvordan suspensionen af Det Udvidede Frie Sygehusvalg (DUF) sikrede, at de mest syge blev behandlet først. Det ærgrer os derfor, at man nu genindfører DUF. I forhold til sygehusinvesteringerne et det meget ærgerligt, at regeringen ikke leverer de penge, den har lovet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Josefsen

Fhv. MF (V)
Sygeplejerske (Vendsyssel Sygeplejeskole 1974)

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00