S: Folkeskoleudspil mangler penge

ØKONOMI: Regeringen har afsat under halvdelen af midlerne til at gennemføre sit folkeskoleudspil, viser et konkret overslag lavet i Københavns Kommune. Nonsens, mener undervisningsministeren, som i dag fremlægger den detaljerede finansiering for forligskredsen.
Foto: colourbox.com
Marie Dissing Sandahl
Regeringens 851 millioner kroner er langtfra nok til at realisere folkeskoleudspillet, og derfor skylder regeringen et svar på, hvor pengene skal komme fra. Sådan lyder kritikken fra Anne Vang (S), børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, som med udgangspunkt i sin egen kommune har gået regeringens forslag efter i sømmene.

Resultatet er, ifølge Anne Vangs overslag, at regeringen mangler at sende mere end dobbelt så mange penge med forslagene, før de kan gennemføres i praksis. Flere timer i udskolingen, læse- og matematikvejledere, læsegaranti og flere heldagsskoler i ghettoområder koster knaster, mener Anne Vang, som i et groft overslag får prisen til næsten to milliarder på landsbasis. (Se Anne Vangs regnestykke i faktaboksen under artiklen.)

"Den danske folkeskole kan ikke bruge en masse flotte ord til noget. Derfor ender det med, at det kun er de gratis ting som flere test, som bliver indført, for de gode ting, de kommer ikke af sig selv - det koster penge. Og regeringen mangler mere end dobbelt så mange penge," siger hun.

Hun mener, at debatten savner ærlighed, og efterlyser et klart svar fra undervisningsministeren på, hvad tiltagene koster - og hvor pengene skal komme fra.

"Jeg er bange for, at VK-regeringen ender med at give politikerne et endnu dårligere rygte. Forældrene oplever, at der spares i børnenes folkeskolen, og at vikarer underviser deres børn, mens politikerne kun taler om flere læsevejledere og flere timer. Det duer ikke, at politikerne skriger gyldne løfter ud over hustagene, når de ikke er finansierede," siger hun.

S-SF's forslag koster samlet set fem milliarder kroner, mens partiernes finansiering kun er to milliarder kroner. Som ansvarlig politiker bør Anne Vang regne på S-SF's udspil også.

Tina Nedergaard (V)
Undervisningsminister

Ministeren løfter sløret for finansieringen
Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) fejer straks kritikken af bordet.

"Jeg behøvede ikke at vente lang tid på et svar fra vores regnefolk, da de havde kigget på overslaget, for det hænger overhovedet ikke sammen. Nogle gange skal skolepolitikere vist skal være glade for, de ikke taler under ministeransvar," siger hun.

"Vi gemmer ikke noget. Vi har lavet et politisk udspil, som er fuldt finansieret, og som vi gerne vil drøfte det politiske i," siger hun og tilføjer, at forligskredsen allerede i dag, torsdag, på parternes første mødedag vil blive præsenteret for ministeriets beregninger.

En udspecificeret, økonomisk oversigt fra Undervisningsministeriet, som Altinget | Uddannelse har fået adgang til, viser, at Anne Vangs overslag enkelte steder endda rammer for lavt, mens overslaget andre steder skyder for højt. Langt den største postering er gennemførelsen af en seks timers skoledag i indskolingen, som regeringen tidligere har øremærket afskaffelsen af SU'en til hjemmeboende til. De flere timer vil koste knap 600 millioner kroner hvert år, når forslaget er fuldt indfaset, mens Anne Vang vurderer, at det vil koste langt over det dobbelte.

Omvendt koster det ifølge Anne Vangs beregning 40 millioner kroner på landsplan at uddanne ekstra læse- og matematikvejledere, mens ministeriet vurderer, at koster 63 millioner kroner.

Mere inklusion er ingen spareøvelse
Udover de penge, som regeringen tilfører folkeskolen, så vil kommunerne også kunne tilføre flere ressourcer gennem mere inklusion af elever med specielle behov.
"Men vi forudsætter, at det ikke er en spareøvelse, men en mere hensigtsmæssig måde at bruge pengene på. Så vi finansierer intet med mere inklusion, for vi forventer, det er et nulsums-spil, hvor vi bringer dygtige mennesker og gode ressourcer tilbage til folkeskolen," siger hun og forklarer, at det er regeringens forventning, at en aftale om mere inklusion bliver en del af økonomiaftalen mellem regeringen og KL for 2011.

Tina Nedergaard har i stedet en opfordring til Anne Vang: Hun burde interessere sig på samme måde for sit eget partis udspil.

"Det har Finansministeriet regnet på efter nøjagtig samme standard, som mit udspil har været igennem, og det viser, at S-SF's forslag samlet set koster fem milliarder kroner, mens partiernes finansiering kun er to milliarder kroner. Som ansvarlig politiker bør hun regne på S-SF's udspil også," siger ministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Vang

Rektor, Københavns Professionshøjskole
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Tina Nedergaard

Administrativ leder, JH Planter, fhv. undervisningsminister (V), fhv. MF
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)

0:000:00