Aftale sender flest psykiatrimillioner til regioner: "Her er den brændende platform"

FINANSLOV: Regeringen og støttepartierne får kritik for at overse socialpsykiatrien i deres prioritering af 600 millioner til psykiatrien på finansloven. Men det er et nødvendigt fundament for at kunne sikre bedre sammenhæng fremover, forklarer Enhedslisten.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Det er helt med vilje, at regeringen og støttepartierne er enige om, at de 600 millioner, der afsættes til psykiatriområdet på finansloven, primært skal bruges på de regionale tilbud. Pengene er nemlig målrettet det område, hvor behovet er størst lige nu, forklarer Enhedslistens psykiatriordfører, Peder Hvelplund.

Vi savner i den grad fokus på socialpsykiatrien og det forebyggende arbejde. For det er helt nødvendigt i det genopretningsarbejde, som regeringen allerede har sat sig som mål på psykiatriområdet.

Benny Andersen
Formand, Socialpædagogerne

"Snittet er lagt sådan, at vi i første omgang går ind og giver et akutløft der, da det er i hospitalpsykiatrien, den brændende platform er," siger Peder Hvelplund.

Dansk Psykiatrisk Selskab vurderer, at der lige nu er behov for 400-500 ekstra sengepladser i behandlingspsykiatrien. Størstedelen af de 600 millioner til psykiatrien skal netop bruges på at skabe flere sengepladser og mere personale i regionernes tilbud. Resten af pengene går til retspsykiatrien.

At der ikke er skænket midler til socialpsykiatriske tilbud ude i kommunerne undrer Socialpædagogernes formand, Benny Andersen.

"Vi savner i den grad fokus på socialpsykiatrien og det forebyggende arbejde. For det er helt nødvendigt i det genopretningsarbejde, som regeringen allerede har sat sig som mål på psykiatriområdet," siger Benny Andersen.

Frygt for genindlæggelser
Formanden for Socialpædagogernes Landsforening frygter, at man ved ikke at prioritere midler til socialpsykiatrien kan risikere at ende i en situation, hvor man i fremtiden skal bruge endnu flere penge på sengepladser i behandlingspsykiatrien.

"På sigt svigter du nogle af dem, der er lettere syge, og som vi med denne rette hjælp og forebyggende indsats kunne undgå skulle indlægges på behandlingpsykiatriske tilbud," mener Benny Andersen.

Frygten for flere genindlæggelser ved et ensidigt fokus på regionerne har formanden for Danske Regioners Psykiatriudvalg, Sophie Hæstorp Andersen (S), også tidligere givet udtryk for til Altinget.

"Man kan jo oprette nok så mange sengepladser, men hvis ikke vi har noget at skrive folk ud til, eller det er af for ringe kvalitet, bliver borgerne hurtigt genindlagt", lød det fra Sophie Hæstorp Andersen, da Enhedslisten forud for finanslovsforhandlingerne krævede en milliard til psykiatrien.

Dokumentation

Om psykiatrien på dette års finanslov:

Regeringen og støttepartierne samt Alternativet er blevet enige om at afsætte 600 millioner årligt fra 2020 til at styrke psykiatrien.

510 af de i alt 600 millioner skal bruges til at ansætte flere hænder i psykiatrien samt skabe flere sengepladser. Blandt andet i form af øget kapacitet på Sikringen i Slagelse, hvor der etableres ti ekstra sengepladser "hurtigst muligt".

De sidste 90 millioner går til flere sengepladser i retspsykiatrien.

Derudover er aftaleparterne blevet enige om at igangsætte arbejdet med en tiårsplan for psykiatrien. Her vil der være fokus på forebyggelse og bedre sammenhæng mellem hospitalpsykiatrien, almen praksis og socialpsykiatrien i form af eksempelvis botilbud.

Kilde: Aftaletekst for finansloven 2020.


0:000:00