Aktører er skuffede: Regeringen afsætter ingen nye midler til jordreform

FL20: Regeringen prioriterer ikke midler til jordudtagning i sit forslag til en ny finanslov. I lyset af klimaudfordringen vækker det undren og ærgrelse hos blandt andre Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening.

Regeringen har netop skudt et pilotprojekt for jordfordeling i gang, men aktører havde håbet på yderligere midler i dette års forslag til en finanslov.
Regeringen har netop skudt et pilotprojekt for jordfordeling i gang, men aktører havde håbet på yderligere midler i dette års forslag til en finanslov.Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Regeringen har ingen planer om at afsætte beløb til opkøb og omlægning af jord på finansloven 2020.

Det, selv om Socialdemokratiet gentagne gange har peget på en jordreform som et af de vigtigste virkemidler til at reducere landbrugets klimabelastning.

Og det skuffer flere aktører, heriblandt Landbrug & Fødevarer. 

"Det er klart, at vi havde håbet på, at regeringen ville prioritere midler til jordudtagning i finansloven. Vi mener fortsat, at jordudtagning er et rigtig godt middel til at reducere landbrugets udledning på en effektiv måde. Og det er bestemt også min opfattelse, at politikerne deler den holdning. Så når det er sagt, glæder jeg mig over, at finansloven ikke er endelig endnu," siger formand Martin Merrild.

Vi har netop afsat 150 millioner kroner til multifunktionel jordfordeling, som skal give erfaringer med jordfordeling i stor skala. De erfaringer skal vi bruge, for at vi senere kan tage hul på den helt store jordreform. 

Mogens Jensen (S)
Fødevareminister

Samme melding kommer fra Danmarks Naturfredningsforening.

"Jeg havde det klare håb, at en jordreform var noget af det første, en ny regering ville prioritere. For hvis vi inden for den indeværende valgperiode for alvor skal realisere de kæmpe potentialer, der ligger i jordudtagning, bliver vi nødt til at komme i gang nu," siger præsident Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse.

"Vi er skuffede over, at det ikke indgår i forslaget, fordi hvis vi har en målsætning om, at vi skal have så stor en C02-reduktion i 2030, så hjælper det jo ikke, at vi sidder og siger, at vi skal vente, og nu skal vi se.

Søren Møller
Formand for styreprojektet "Det åbne land som dobbelt ressource" i Collective Impact

Pilotprojekt skudt i gang
En jordreform i større skala er da også "påtrængende", mener Søren Møller, der er formand for styregruppen i Collective Impact, Det åbne land som dobbelt ressource.

"Vi er skuffede over, at det ikke indgår i forslaget, fordi hvis vi har en målsætning om, at vi skal have så stor en C02-reduktion i 2030, så hjælper det jo ikke, at vi sidder og siger, at vi skal vente, og nu skal vi se. Vi mener sådan set, at de resultater, vi har, og den måde at arbejde på er så veldokumenteret, at vi lige så godt kunne begynde at skalere det op i større skala," siger Søren Møller.

Socialdemokratiet lægger heller ikke skjul på, at man har store forhåbninger til en jordreform, og for nylig sparkede fødevareminister Mogens Jensen (S) gang i et pilotprojekt, der fordeler 150 millioner kroner til jordfordeling.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00